Учители от СОУ „Иван Вазов“ гостуват в Турция по проект

10.03.2014 8:44

10.03.vazov1

Учители от СОУ „Иван Вазов“ отиват на визита в южната ни съседка Турция. Това е седмата работна среща на партньорските държави, участващи в международния проект „Повече дървета? Да, моля!“, по програма „Коменски“. Партньор от България е плевенското СОУ „Иван Вазов“. В турския град Акчакоджа ще гостува екип от четирима учители – Цецка Василева, учител по английски език и координатор на проекта, Цветомира Стойчева, Емилия Недкова и Виолина Борисова, старши учители в начален етап. Те ще пребивават в съседната държава от днес до 14 март. Турското черноморско градче ще посрещне група учители от осем държави, които ще се запознаят както с красивата природа, образователната система, така и с културното му наследство. Учителите ще се докоснат до най-значимите творения на ислямското изкуство в областта на архитектурата.

10.03.vazov2
Педагозите от всички държави ще бъдат посрещнати с художественото изпълнение на училищния хор, фолклорната танцова група и театралния състав от турските деца към училище „Hamiyet Sevil İlköğretim Okulu“. В училището ще се наблюдават уроци, за да се усетят прилики и разлики в образователната система. Делегацията ще обогати училищния двор с „повече дървета“. Колегите-учители ще покажат и умения по рисуване на дървета с традиционната турска техника „ебру“.
В рамките на мобилността учителите ще имат възможност да се запознаят със забележителностите в черноморското градче. Ще бъдат гости в националния парк Гюлчук. Ще се любуват на красивия залив на Черно море – Амасра. А Истанбул ще ги очарова с двореца Топкъпъ, църквата „Света София“, Капалъчарши… Ще се направи и пътешествие по Босфора, за да остане очарованието на природата в душите на гостите.
Учителите от Плевен ще изненадат турските учители и ученици от гр. Акчакоджа със сувенири, мартеници, натурални екологични продукти от нашия роден край. Ще занесат и частица от нашето училище – спортно облекло за координатора на проекта от турска страна, учител по английски език и помощник-директор, Керем Али.
С участието на вазовските учители във всички визити досега се усеща приятелско отношение на партниращите държави. Ще има вечер на националните култури. Всяка държава има за задача да представи скороговорки на роден език и на английски. Българският екип е подготвил такива. Всеки участник по естествен път ще усети значението на чуждия език, ще се впечатли от култура и бит. На 27 април учители и ученици от 3-4 клас при СОУ „Иван Вазов“ ще гостуват на румънските приятели по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: