Десетки никополчани се изкачиха на Трети март до „Паметника на победата”

04.03.2014 13:15

На Трети март, по традиция, десетки никополчани се изкачиха на източния хълм над Никопол, там където се издига „Паметника на победата” – Паметникът , изграден в памет на загиналите за освобождението на Никопол руски и румънски войни, за да се преклонят пред подвига и саможертвата на героите . Тържественото отбелязване на националния празник на България бе организирано от Община Никопол и Народно читалище „ Напредък 1871”.

nikopol1
„ На Трети март – край Сан Стефано, България за първи път успя да пипне небето! Никога, никога нашият народ не е бил така чист и така единен в порива си за свобода . Нека си спомним за подвига на загиналите за свободата ни руски, украински, румънски, финландски и хиляди, хиляди други наши и чужди герои! Трети март е новото начало на България. Ние , всички ние , които живеем на тази многострадална и силна земя наречена България сме длъжни:
да помним Безсмъртния вик на Вола,
Бесилото край София,
Червената кръв на Април,
Гръмогласната тишина на Сан Стефано
И кръвта на героите!
Длъжни сме , заради тях, заради нас , заради децата и внуците ни!
За да я има България! Днес и завинаги „– подчерта в своето слово за празника кмета на Община Никопол, Емил Бебенов.
В тържеството взеха участие и председателят на Общински съвет Никопол, Майдън Сакаджиев, общински съветници , ученици и граждани. Деца и възрастни поднесоха цветя в памет на героите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: