Как над 300 художници рисуват една обща картина разкри в Плевен артцентър „Орхидея“

12.02.2014 9:03

12.kartina1

Уникалният проект на артцентър „Орхидея“„Картина от мнозина“, бе представен вчера в Къщата на художниците в Плевен. Той води началото си от 2011 г., като общата картинна прогресия представлява своеобразна мозайка от разнолики теми, сюжети и стилове. Целта на проекта е да приобщи по най-достъпен и емоционален начин максимален брой ценители на изкуството към творчеството на съвременните художници. Всеки участник е презентиран в самостоятелна изложба и продължава участието си в пътуващите експозиции на общата картина.

12.kartina2
Пред гостите в Къщата на художниците ръководителите на артцентър „Орхидея“ Кунка Бакалова и Момчил Николов споделиха, че всеки художник, който желае да се включи в инициативата, получава от едно до четири платна, като няма изисквания за тема и материали. Идеята е да покажем, че никой на никого не пречи, а тъкмо обратното, каза Кунка Бакалова. Тя отбеляза, че към този момент в проекта са се включили над 300 автори не само от България, но и от много европейски страни. Всеки от тях се състезава за отличието „Рицар на четката“, като наградата за победителя е изящна статуетка, дело на Момчил Николов. Гласуването става с изпращане на sms, а номерата на авторите могат да бъдат видени на сайта artrice-bg.com. Церемонията по връчване на приза ще се състои идния месец в София, като партньор на артцентъра в пъстрата инициатива е Фондация „Бербатов“. Момчил Николов допълни, че всички средства, събрани по време на sms гласуването, ще бъдат използвани с благотворителна цел.

12.kartina3
Пред плевенчани екипът на артцентър „Орхидея“ разказа повече и за другите свои проекти, сред които „Голямото рисуване на малките художници“. През 2011 г. в Карлово в него са се включили над 1200 деца, а 400-метровото платно буквално е опаковало центъра на града. На следващата година инициативата се е провела в 8 български общини с участие на над 10 000 малчугани, а през 2013 г. проектът е стъпил на площад „Сан Марко“ във Венеция, както и в Мадрид. Кунка Бакалова и Момчил Николов бяха донесли в Плевен части от огромното платно, които бяха подарени както на домакините от Къщата на художниците, а също и на посетители в галерията.

12.kartina4

 

12.kartina5

 

12.kartina6

 

12.kartina7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: