Илиян Йончев: Правителството показа, че Плевенска област е негов приоритет

06.02.2014 13:48

6.02.iliqn

Правителството на Пламен Орешарски демонстрира, че област Плевен е негов приоритет и Северозападният район не е забравен. Това сподели на пресконференция днес областният управител Илиян Йончев по повод одобрените от Министерския съвет проекти, които ще бъдат финансиран със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Сега от институциите остава да демонстрират необходимите административен капацитет и проектна готовност, за да ги превърнат във факт, допълни той.
Общата стойност на проектите за област Плевен, без областния център, е 8 465 000 лв. и още 1 800 000 лв. за рехабилитация на пътя Плевен – Ловеч. Йончев се спря на отделните проекти за Плевен, отбелязвайки, че за изграждането на сграда за Факултет по фармакология към Медицинския университет в Плевен правителството отпуска 3 800 000 лв., както и 2 000 000 лв. за новата мултифункционална спортна зала. Както писахме, целият проект е на стойност 12 809 284 лв., като останалата част ще стане факт през следващата година при добра проектна готовност и навременно стартиране на процедурите.
Областният управител обясни подробно механизма на отпускане на средствата, посочвайки, че 30% от тях се дават авансово. „В началото на юни се изготвя доклад до междуведомствената комисия и проверка на какъв етап се намират проектите. Ако има необосновано закъснение и невъзможност те да бъдат реализирани до края на годината, проектите се отменят“, подчерта Илиян Йончев. Аз, обаче, смятам, че общините в Плевенска област са доказали нееднократно административния си капацитет и добра работа по европейски проекти и вярвам, че всички средства ще бъдат усвоени без проблеми, сподели областният управител.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: