Камелия Хатиб – новата перла в короната на плевенския театър

29.01.2014 18:17

29.01.kameliq

Камелия Хатиб е едно от новите лица в трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Очарователната млада дама е завършила миналата година НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, като малко след дипломирането си се присъедини към екипа на плевенската Драма. Макар и отскоро на наша сцена, Камелия бързо спечели симпатиите на публиката тук още при дебюта си в ролята на Катрине Стокман в „Народен враг“ от Хенрик Ибсен на режисьора Крис Шарков. Между две представления на очертаващия се като хит в афиша на Драмата спектакъл актрисата бе любезна да отдели от времето си и да разкаже повече за себе си, пътя си в театъра, екзотичната фамилия и първите впечатления от Плевен и своите колеги.

29.01.kameliq1
– Камелия, как се случи така, че професията те доведе в Плевен?
– Преди актьорство за драматичен театър две години учих актьорство за куклен театър. Реших да се насоча към театри, в които се залага и на двете, като плевенският театър бе една от целите ми. Кандидатствах и за моя голяма изненада още на следващия ден ми се обадиха, поканиха ме на среща и непосредствено след това подписах договор. Нещата действително се случиха внезапно, като още същия месец започнах репетиции на „Народен враг“ с Крис Шарков, а след това и на „Женитба“ с Николай Урумов. Всички колеги ми казват, че имам огромен късмет, започвайки работа с такива режисьори, още при дебюта ми.
– Какво те привлече към актьорския занаят?
– Трудно ми е да отговоря. Никой от моите родители не се е занимавал с театър, просто усетих, че искам да правя това. За изпита в Академията кандидатствах с един монолог от „Нирвана“ на Лора Каравелова, който беше най-силният ми материал.

29.01.kameliq2
– А защо куклите останаха на заден план?
– Харесвах това, което правехме там, но смятам, че две години са ми напълно достатъчни, а и исках да се развивам и в драматичния театър. Но ако ми предложат участие в куклена пиеса, няма никакъв проблем – ще ми бъде много забавно.
– Как се чувстваш вече няколко месеца в Плевен?
– Всичко е прекрасно! Колегите са много мили с мен и винаги ми помагат. Освен това, с повечето от тях сме близки като възраст и успяхме да превърнем репетициите с Крис Шарков в голямо забавление. Ще издам, че част от репетициите бяха у нас на по чаша сангрия – напитката, която пием в началото на „Народен враг“, като лично аз я бях направила. Рецептетата включва вино, малко коняк, захар, сок от портокал и различни плодове.
Колкото до самия град, ще призная, че все още съм нямала възможността да го опозная добре. Заради малкото свободно време стигам най-много до близките закусвални (смее се). Освен това, живея в театъра, което беше стара моя мечта. Тук има особена енергия, все едно живееш в една непрекъсната репетиция. Случвало се е да ставаме през нощта, да се разхождаме по сцената или просто да седим там и да си говорим с колегите.
– Имаше ли притеснение при първото ти излизане на плевенска сцена?
– Притеснението го има винаги, иначе няма да бъде интересно. Малко ми беше напрегнато, но само в първите пет минути.

29.01.kameliq3
– А как вървят репетициите на „Женитба“?
– От няколко дни вече репетираме на сцена. Опитвам се да не се пребия с кънките, които трябва да карам (смее се). Но определено е много весело.
– Зная, че имаш роли в различни сериали. Влече ли те телевизионният екран?
– Много, но засега съм изпълнявала само епизодични роли – в сериалите „Седем часа разлика“, „Фамилията“ и „Революция Z“. Дано имам възможност да получа и по-голяма роля.
– Мнозина те наричат „новата Елена Петрова“. Как приемаш това и смяташ ли, че сравнението е предимство за теб?
– Честно казано, не зная колко общо имаме двете, освен косите, но е факт, че по няколко пъти на ден чувам колко много приличам на Елена Петрова. Това по никакъв начин не може да ми бъде предимство, но и не може да ми попречи.

29.01.kameliq4
– Разкажи малко повече за твоята фамилия.
– Баща ми е ливанец, но съм родена в България. Нашите са се запознали в Медицинска академия, където са били студенти. Не познавах баща си до 16-годишна възраст, като едва тогава разбрах, че в Ливан имам още четирима братя и две сестри – буквално звучи, като сапунен сериал. Въпреки това, съм доста далеч от тамошните нрави и начин на живот, дори не зная езика, макар че все се каня да започна да го уча.
– Коя е ролята, за която мечтаеш?
– Мечтая за всички роли, абсолютно всичко ми е интересно и ще бъде предизвикателство за мен – от принцеса до слугиня, няма значение. Никога досега не ми се е случвало да отказвам роли, защото това е трупане на опит.
– Имаш ли вече яснота върху какво ще работиш след „Женитба“?
– Планираме един интересен проект с две мои колежки – Маргарита Мачева, която постави на плевенска сцена „Кървава сватба“ от Лорка, и Лили Сучева. Засега всичко е много хипотетично, като идеята ни е акцентът да бъде върху трафика на хора.
Снимки: архив „Плевен за Плевен“ и „Niki Litov Photography“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: