„Белла Хараламбова представя” е новият проект на читалище „Съгласие”

28.01.2014 16:15

На 6 февруари стартира новият проект от юбилейния календар на читалище „Съгласие 1869“ под надслов „Белла Хараламбова представя“, информират от културния институт.

saglasie
Идеята на екипа на читалището и на младия музикален педагог Белла Хараламбова е през формата на музикалното матине, не само да се популяризира, а през една съвременна оптика да се погледне на мястото и ролята на емблематични личности и събития от историята на българската музикална култура. което пряко кореспондира и с проблема за възпитаване,отглеждане и създаване на нови културни аудитории сред най-младите.
Всеки първи четвъртък от месеца до края на творчески сезон /в началото на лятото/ любителите на музикалното изкуство ще имат възможност, освен да чуят на живо произведения на любими български композитори, да се запознаят с интересни и не толкова познати факти и моменти от техния творчески път и дело.
Първото издание ще бъде посветено на 115-та годишнина от рождението на един от най-забележителните български и европейски композитори – Панчо Владигеров, автор на рапсодия Вардар – първото българско симфонично произведение, спечелило широка международна известност,на операта „Цар Калоян, на балета „Легенда за езерото“, на множество симфонични и камерни произведения,песни, увертюри, сценична музика и др.
През март, по случай Националния празник на България, музикалната среща ще бъде посветена на развитието на възрожденската и патриотична песен. Предвидени са и представяния на Любомир Пипков, Веселин Стоянов и др.

bella
Белла Константинова Хараламбова е родена в Плевен,завършва Музикалната гимназия ,висше образование в Държавната Консерватория /днес Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“, магистър по дирижиране, музикознание и музикална педагогика.От 2004 г. e преподавател по музикално-теоретични дисциплини в НУИ „П.Пипков“ – Плевен, а от 2006 г. e диригент на духовите оркестри към училището. През 2010 г. е отличена с грамота на Министерството на културата за високи творчески постижения, през 2011 става носител на званието „най-добър млад педагог“ от Международната фестивална програма „Приятели на България“. Вече десет години Белла Хараламбова активно участва, като музиковед, диригент и изпълнител в културния живот на Плевен.
Снимки – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: