27 януари – Международен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

27.01.2014 7:36

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 1 ноември 2005 г. Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.
Холокостът е геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Понякога понятието бива заменяно с термина „шоа“, което на иврит означава „разрушение“ или „голяма катастрофа“. Oсновната характеристика на Холокоста е преднамереното убийство, изтребление на една цяла нация, включително мъже, жени и деца, което довежда до унищожаването на 60% от евреите в Европа и около една трета от еврейското население на Земята. Освен това е извършен геноцид и са унищожени между една четвърт и една трета от циганското население. Други групи, които са преследвани са поляци, литовски и украински колаборационисти, както и 3 милиона съветски военнопленници. На тотално изтребление са подлагани също чернокожи, душевноболни, недъгави, нетрудоспособни, както и хомосексуалисти.
Лагерите на смъртта в нацистка Германия са: Дахау, Бухенвалд, Аушвиц – Биркенау, както и други лагери на територията на Полша, Австрия, Чехия, Латвия и други източноевропейски страни. Съществували са също лагерите Маутхаузен, Заксенхаузен, Треблинка, Саласпилс и много други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: