Община Левски черпи ноу-хау от Израел в търсене на собствения си облик

22.01.2014 15:30

22.01.levski

От двудневно посещение в Израел се завърна кметицата на Община Левски, Любка Александрова. Своите впечатления тя сподели пред медиите в Плевен на пресконференция в БТА днес. Ще припомним, че в навечерието на коледните празници посланикът на държавата у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз, гостува в Левски, а сега нашите представители са върнали визитата. Поканата е била от страна на Нафтали Шпицер, който се занимава с консултантска дейност и изграждане на стратегии за населени места. С усмивка Любка Александрова сподели, че заедно с председателя на местния парламент, Дочко Дочев, са станали хаджии, а по време на престоя си там левчанлии са посетили шест града, три от които с население до 35 000 души. Кметицата на Левски се спря по-подробно на видяното в град Холон, който по думите й изглежда буквално, като детско селище – с много социални центрове, свързани с развитието на децата и прекрасна инфраструктура, включваща тематични паркове, посветени на различни детски приказки.
Делегацията от Левски е посетила израелски училища, в които са събрани накуп всички социални центрове, които в България се правят поотделно – и център за обществена подкрепа, и защитено жилище, и център за езиково обучение. Именно заради това едно такова училище успява да привлече хора, идващи от различни точки на света, отбеляза Александрова. От друга страна, при посещението си в Арад нашите представители са се запознали с това как е решен въпросът с малцинствата. Не е тайна, че в Левски имаме за решаване интеграционни проблеми и за нас бе много важно да видим как това се случва в Израел, сподели кметицата. Тя не скри удовлетворението си, че се е насочила да търси опит от тази страна, тъй като според нея определено има какво да научим от Израел. Разчитам, че работейки по плана за развитие на нашата община, с помощта на израелското ноу-хау, бихме успели да намерим марката на Левски и да създадем неговия собствен облик, сподели Любка Александрова.
Александрова посочи, че поне според нея Левски е най-близо до град Арад, чийто брандинг е свързан с развитието на екстремен туризъм. Любопитен факт е, че също като при нас кметът е жена, която е начело на местната администрация вече втори мандат, изтъкна кметицата на Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: