По уникален начин празнуваха Бабин ден в Садовец

21.01.2014 16:53

sadovetz6

Днес се отбелязва Бабинден по стар стил – един от най-големите женски народни празници, който датира още от езическите времена. Бабинден се отбелязва в чест на „бабата“ – акушерката в българското село, а от 1951 година е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите. Според обичая на този ден се засвидетелства уважение към жените, които „бабуват“ на родилките. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В менчето с водата пускат стрък босилек или здравец.

sadvetz1
Бабин ден отбелязват по невероятно оригинален начин и в село Садовец, община Долни Дъбник. Днес тук празникът започна още от сутринта на площада пред кметството с кръшни хора на облечени в народни носии баби, майки и момичета. Кметът на селото Иван Рангелов посрещна гостите, дошли да уважат празника – областният управител Илиян Йончев, кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров, кметове на съседни села, президентът но Ротаракт клуб – Плевен Стефан Бурджев.

sadovetz8

По-късно, пред здравния пункт, с хора и изпълнения на оркестъра бяха поздравени общопроктикуващия лекар на селото д-р Вутов и акушер-гинеколога д-р Калин Поповски. Двамата лекари бяха откарани в уникална каляска, теглена от расове коне от чифлик „Дилчеви” до реката, където по хилядолетна традиция бе възстановена легендата за „намереното” бебе. Тържеството продължи в дома семейство Баткови, чията 9-месечна дъщеря – Анна е последното родено бебе в селото.

sadovetz3 sadovetz4 sadovetz5 sadovetz7 sadovetz9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: