Нещо, като публично обсъждане или нещо, като нищо…

21.01.2014 14:01

21.01.kredit1

Точно 20 минути продължи насроченото за днес публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг, което се проведе в заседателната зала на Общинския съвет. Темата предизвика интереса на не повече от 20 плевенчани, по-голямата част от които от Сдружение „Граждански контрол”, както и на десетина журналисти. Освен кмета проф. Димитър Стойков, който разясни за какво иде реч, там бяха още заместниците му Алексей Зелов и Стефан Петков, а също и представители на общинската администрация.

21.01.kredit2
Проф. Стойков информира, че предназначението на дълга е осигуряване на финансови средства за рефинансиране на поет краткосрочен общински дълг през 2013 г. в размер на 1 200 000 лв. за довършване на два инфраструктурни обекта – ул. „Иван Миндиликов” от жп гарата до ул. „Георги Кочев” и общинския плувен комплекс. Предвиденият кредит е на същата стойност, като максималният срок за погасяването му е 72 месеца, при гратисен период 12 месеца. Смятам, че поемането на нов дългосрочен дълг няма да се отрази неблагоприятно на разходната страна на бюджета, заяви градоначалникът.
До обсъждане в пълния смисъл на думата така и не се стигна, като единствено Галина Петкова от „Граждански контрол” попита дали Общината има нерезплатени дългове, като проф. Стойков отговори, че е започнал мандата си с наследен дълг от над 18 млн. лв., а към 31 декември дълговете на Община Плевен са в размер на 8 092 934 лв. Петкова се поинтересува също така каква ще е месечната лихва по новия кредит, като по думите на кмета това предстои да се уточнява и е предмет на договаряне. Проф. Димитър Стойков бе категоричен, че е наясно с отговорността, която поема, изтъквайки, че за две години Община Плевен е била доведена до финансова стабилност, а тепърва предстои реализацията и на поредица мащабни проекти – депото за отпадъци, проектът за интегриран градски транспорт, реконстукцията на централната градска част.

21.01.kredit3
Не на това мнение, обаче, бе Калоян Рачалов от „Граждански контрол”, според когото Общината е фалирала. Диалогът между него и кмета придоби оттенък, доста по-различен от същинската цел на събирането, а поради липса на други въпроси по кредита обсъждането бе прекратено.
Предстои предложението за поемане на дългосрочен общински кредит да бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: