Сняг ще вали на сцената на плевенския театър в „Женитба” от Гогол

10.01.2014 15:55

10.01.urumov1

Върху комедията „Женитба” от Николай Гогол репетира от броени дни трупата на драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Актьорският състав, който работи по това заглавие, включва Сергей Константинов, Мариян Стефанов, Петко Кръстев, Светослав Каменов – Даки, Генадий Николов, Мариета Калъпова, Нина Илиева, Камелия Хатиб и Анелия Стойнова, както и една от звездите на родната сцена – Николай Урумов, който е и режисьор на спектакъла. Художник на сценографията и костюмите е Кирил Наумов, а музикалните картини са на Иван Стоянов. Премиерно плевенчани ще могат да видят новото заглавие на 17 и 18 март, като очакванията са след това то да гостува из цялата страна.
Минути преди началото на поредната репетиция Ники Урумов сподели, че „Женитба” е сред любимите му пиеси. „Чел съм, че това е една от най-поставяните комедии по света и когато получих покана от директора на плевенския театър, Илко Иларионов, да поставя заглавие на ваша сцена, аз не се поколебах това да бъде „Женитба”. Като актьор съм работил два пъти по този текст и всички онези идеи, които са останали по някаква причина извън работата ми досега, ще влязат в този спектакъл”, каза Урумов. Както се казва, идвам с готов текст – вече съм играл персонажа на Подкальосин и основно ще наблегна върху това, което правят другите герои, допълни режисьорът. Той не скри очакванията си, че крайният резултат ще бъде добър, посочвайки, че всеки от актьорите е паснал идеално на своята роля.

10.01.urumov2
Режисьорът на „Женитба” сподели, че в момента все още текат репетиции на маса, но актьорите не се сдържат и скачат от столовете си. „Тази пиеса те повдига и не може да те остави да стоиш мирен, като казах на екипа, че всичко, което им е било забранявано от режисьорите досега, аз им го позволявам. Това е комедия, в която не желая да има втори и трети план – всичко трябва да е първи план, да е ярко, преекспонирано, гротескно, крайно, а в същото време енергично и динамично”, категоричен е Николай Урумов. По думите му, акцентът ще е не толкова върху Подкальосин и неговите терзания дали да се жени или не, а върху Агафя Тихоновна, която ще бъде изиграна от Камелия Хатиб. Това е единственото истинско създание в един свят от изкривени хора, характери, емоции и чувства, отбеляза Урумов.
В „Женитба” режисьорът ще заложи на музика, базирана на класически произведения от руски автори, но в основата ще звучи Алфред Шнитке. Колкото до сценографията, действието ще се развива през зимата, като за целта дори вече е подсигурена машина за сняг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: