Ученици и учители от Никопол посетиха Острова на рицарите

09.01.2014 17:03

9.01.malta

Учители и ученици от СОУ „Христо Ботев“ – Никопол, посетиха Малта, за да вземат участие в четвъртата работна среща по проекта Коменски „Изграждане на мостове с помощта на петте сетива“, информираха оттам. Участниците от петте страни, партньори по проекта – Италия , Малта, Франция, Полша и България се включиха в различни дейности. Запознаха се със забележителностите на Малта, като посетиха катедралата “Св.Йоан“ и отдадоха почест на батареята в столицата Валета. Пътуваха с ферибот до съседния остров Гозо, за да разгледат древните храмове от неолита “Джантия”, средновековния град Цитаделата и невероятните природни феномени Азурски прозорец и скалата Фунгус. Учителите от училище ”San Andrea” представиха интересни факти от богатата история на острова. Впечатляващо бе и посещението на старата столица Мдина и малтийски Ta’QaliCraftsVillage, където наблюдаваха демонстрации при производството и декорацията на стъкло.
Българските участници в срещата присъстваха и на уникално Малта 5D шоу, което представя историята на Малта по един наистина вълнуващ начин. Домакините организираха за своите гости и приятели парти, на което заедно се забавляваха в състезания и игри.

9.01.malta1
Незабравимо преживяване за всички ще остане гостуването в училище „San Andrea School“ – домакин и организатор на четвъртата среща по проекта. Гостите са били приветствани с танци, феерия от знамена и приветствие на италиански, български и френски език от ученици, които учат там. Нашите участници споделят, че няма да забравят и радостта в детските очи на българчетата в местното училище.
По време на кратката разходка в училището, придружени от директора и помощник директора, учителите от гостуващите групи бяха запознати с образователната система на Малта, а учениците присъстваха на уроци в различни класове заедно с техните малтийски приятели. За финал участниците в срещата демонстрираха приготвянето на ястия от традиционната кухня на всяка от страните и заедно дегустираха вкусните гозби. Преди заминаването от красива Малта бе проведена работна среща на която участниците в международния проект обсъдиха и уточниха следващите дейности от плана за действие до петата и последна среща по проекта. Тя ще се проведе през април в Полша.
Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: