Популярният режисьор Крис Шарков поставя „Народен враг” от Ибсен на наша сцена

08.01.2014 15:26

По постановката „Народен враг” от Хенрик Ибсен работи трупата на драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Режисьор на спектакъла е младият и талантлив Крис Шарков, сценографията е на Ралица Тонева, а в ролите плевенските почитатели на театъра ще видят Красимира Кузманова, Камелия Хатиб, Евгени Дойчинов, Веселин Плачков, Адриан Филипов, Сергей Константинов и Васил Читанов, който гастролира на наша сцена. Заглавието ще може да бъде видяно премиерно на 16 януари на Голямата сцена на Драмата.

8.01.dkt1

Режисьорът на „Народен враг”, Крис Шарков, сподели, че за пръв път работи с екипа на плевенския театър, като досега е поставял спектакли в София, Варна и Пловдив. Типът театър, който правя, се занимава със съвременния човек и неговото място в света и обществото, като е повлиян, както визуално, така и като тип игра, от киното, сподели той. Шарков не крие, че предпочита драматургия, която е предизвикателство към човека и разсъждава по-крайно и радикално за него, поставяйки го пред определени изпитания. Неслучайно, това ми е втора постановка по Ибсен, като и в двата случая става въпрос за интерпретация на пиесата, изтъкна той.

8.01.dkt2
По думите на режисьора, „Народен враг” не е типичната семейна пиеса на Ибсен, като според него тя ще се хареса на хората и извън политическия си контекст. Дори да я приемете като чисто семейна пиеса, отново ще можете да откриете какво да видите по тази линия, допълва той. Историята разказва за доктор, който прави важно екологично откритие, покрай което се заплита интригата, като в крайна сметка неговото финансово и социално оцеляване е поставено под въпрос.

8.01.dkt3
Колкото до актьорите, Крис Шарков не скри, че винаги е хубаво в един екип да има хора от различни поколения, както е и в случая. Познавам повечето от тях от гастролите на плевенския театър и на базата на това направих своя избор, допълни той. Режисьорът сподели очакванията си на представленията на „Народен враг” да има много млада публика. „През последната година именно тези хора поискаха да бъде променен светът по нов начин, заявявайки, че са против мафията и олигархията, а това също е много важна тема в пиесата. Важно е да се отбележи, че и в тази държава има гласове, които макар и интуитивно, изричат тези думи”, каза още младият творец.

8.01.dkt4

 

8.01.dkt5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: