Един зъболекар обслужва 1903 здравноосигурени лица в Плевенска област

28.12.2013 9:47

28.12.dentist

По силата на Националния рамков договор за дентална помощ за 2013 г. договорите на РЗОК – Плевен с изпълнители на дентална помощ са 157, информира директорът на плевенската Здравна каса, д-р Пенка Стефанова. От тях 152 договора са с индивидуални практики за първична извънболнична дентална помощ (ПИДП), 2 договора са с дентални центрове за изпълнение на ПИДП, един договор с индивидуална практика за специализирана извънболнична дентална помощ (СИДП) и два договора с дентални центрове за изпълнение на СИДП. Единият от тях е регистриран с основен адрес в Плевен и с допълнителни адреси в селата Ясен, Горни Дъбник и Горна Митрополия. Работещите по договор с РЗОК лекари по дентална медицина са 169.
По думите на д-р Стефанова, продължава тенденцията на недостиг от изпълнители на дентална помощ, сключили договори с РЗОК-Плевен – 169, при 224 по здравна карта или около 75% обезпеченост от определения минимум. Средната осигуреност с първична дентална помощ е 5,74 лекари на 10000 здравноосигурени лица, което означава, че един изпълнител на първична извънболнична дентална помощ от Плевенска област осигурява с такава средно 1903 здравноосигурени, което е над средното за страната – 1188 на 10 хиляди.
Неравномерно е разпределението на изпълнителите на дентална помощ по общини. Най-висока е осигуреността с дентална помощ в Плевен, където работят 118 от лекарите по дентална помощ, сключили договор с РЗОК, а най-ниска е осигуреността в общините Белене и Кнежа. Запазва се тенденцията за недостиг на лекари по дентална медицина, желаещи да сключат договор с РЗОК – Плевен в определени райони на областта, което води до диспропорции в потреблението, отбеляза още д-р Пенка Стефанова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: