Като коледари, младежи от сдружение „Възраждане” обиколиха Горни Дъбник

25.12.2013 13:19

На връх Бъдни вечер, младежи от сдружение „Възраждане” в село Горни Дъбник, обиколиха домовете на стопаните, за да Коледуват. Момчетата спазват традицията, а повечето от тях коледуват от 2004 г.

kol1

Първоначално водач на групата е бил Пламен Цветков, който е водил юнаците по домовете на село Горни Дъбник. След това те сами са започнали да се организират, защото смятат, че българските традиции трябва да се спазват, почитат, но и да присъединяват по-млади момчета към тях. Коледарите тръгнаха на Бъдни вечер от дома на водача Павел Найденов, който изричаше и благословиите и молитвите в домовете. Тази година групата е с изцяло нов репертоар.

kol2
„Събрали все отбор юнаци, отбор юнаци Коледарци. В тъмни нощи полунощи ходили, кални друми разбивали, колко си пътища проходили, че си момкалпаци поросили, черни чизми прокъснали та в Горни Дъбник стигнали, в Горни Дъбник, в Църковната махала. Малко похлопали, малко потропали, та се разбудил стар стопанин. Стар стопанин се уплашил вика „Оле Боже, мили Боже, дали са турци зорбалийци или са върли душмани!”. То не били върли душмани, то били добри гости, добри гости Коледари. Та се зарадва стар стопани, та скокна на бос крак, та си бръкна в дълбоки джобове и извади тежки ключове, та отключи тежки порти. Тежки порти Коледарски, та ни въведе в равни двори, та ни покани на велика трапеза, където руйно вино пиеше. Та си покани лични гости, лични гости Коледари. Па ни дариха с добра дара, вит преви кравай, на кравая сребро и злато, кръст докато. Туй докато, ако е от злато, злато да се лей и прелей на тази къща и през двата прага, ако туй докато е от сребро, сребро да се лей и прелей през билото. Колкото пясък в морето, толкова здраве в тази къща, колкото звезди на небето, толкова берекет в тази къща, колкото шума в гората, толкова пара да ви е в ръката”, нарече във всеки дом в село Горни Дъбник Павел Найденов. Младежите има идея идната година да участват и във фестивала на „Коледарската песен”, който се организира в съседното село Телиш, а амбицията им е до тогава да имат нов репертоар, за да спечелят първо място.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: