Поне с 30% намаление на ВиК авариите очакват в Червен бряг след реализирането на водния проект (видео)

23.12.2013 9:45

23.12.cherven

В Ритуалната зала на Червен бряг се проведе встъпителната пресконференция за запознаване на обществеността с целите на проект “Подобряване и изграждане на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Червен бряг”. Това е най-мащабната инвестиция във ВиК инфраструктурата на града, в която ще бъдат вложени повече от 24 млн. лв.,осигурени по ОП „Околна среда 2007 – 2013”, чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България.
Целите и етапите по изпълнение на проекта бяха представени от зам.-кмета на Община Червен бряг, Георги Петров. „След реализацията на този проект ще бъде решен един дългогодишен проблем във ВиК сектора на град Червен бряг, като се изгради устойчива система за отвеждане на отпадъчните води на града, ще се повиши качеството на съществуващите ВиК услуги и същевременно с това ще се намали отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води в р. Искър”, увери г-н Петров.
Не е тайна, че ВиК мрежата в Червен бряг е амортизирана, а честите аварии са предпоставка за големи загуби на вода. В момента количеството на неотчетената вода е 66.31% от общото количество подадена вода, уточни ръководителят на проекта. До момента водоснабдителната система на града работи без пречиствателна станция като се извършва само хлориране на питейната вода. Ето защо след реализацията на този проект се очаква да се подобри чувствително водният цикъл на града, включващ снабдяване с питейна вода и отвеждане и пречистване на отпадната вода. 100% от населението ще бъде присъединено към водоснабдителната мрежа, а същевременно с това ще се намали броя на авариите с минимум 30%. С въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция, която се очаква да бъде построена до края на следващата година, ще бъдат открити нови 5 работни места. Очаква се много местни хора да бъдат наети от фирмите-изпълнители на инфраструктурата по Проекта.
Кметът на Общината отговори на един от най-често задаваните въпроси – с колко ще се оскъпи таксата за водата, заплащана от населението, след изграждане на пречиствателната станция в Червен бряг. По направените предварителни разчети увеличението ще бъде около 70 ст. за кубик, каза г-н Фильовски. Но допълни, че след 2015 г. там, където няма подобни проекти, таксата ще се увеличи многократно. „Бъдете сигурни, че този проект ни е необходим, от една страна по отношение на екологията, да имаме модерна канализация, но така също и в чисто финансов аспект той ще бъде по-добър за нашите съграждани”, каза в заключение градоначалникът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: