Уникални пушки от национално-освободителните борби на българите показват в Панорамата

09.12.2013 12:17

По повод 10 декември и 136–та годишнина от освобождението на Плевен, Военноисторически музеи откриха днес реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

vim2Представено е въоръжението на трите основни воюващи армии руската, румънската и турската, като решаващ фактор при воденето и приключването на военните действия – Крънка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядната пушка Хенри Уинчестър, Снайдер и др.
Представено е и оръжие от националноосвободителните борби на българския народ – кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани. Експонира се и оръжие съвременно на Руско-турската война, но не използвано като основно в никоя от воюващите на Балканите армии: пушка Карле, иглена, наречена „бързострелна винтовка обр. 1867 г.”, по-късно става известна с името на конструктора си „Карле”, пушка Робъртс – на въоръжение в сръбската армия, пушка Верндъл, револвери Лефуше – шест и десетзарядни, пистолет Хенри-Мартини еднозаряден, пушка Шаспо, иглена – на въоръжение в частите на българското опълчение, която е подменена веднага след Шипченската епопея 1877 г. заради многото дефекти при употребата й, многозорядна пушка Спенсър с пълнител разположен в приклада, револвери Смит и Уесън на въоръжение в руската армия.

vim1
Целта ни е Панорамата да се превърне постепенно в Панорама-музей и посетителите, освен с традиционната експозиция, да бъдат постоянно изненадвани със съхранените във Военно-историческите музеи експонати и реликви, коментира пред журналисти идеята директорът доц. д-р Милко Аспарухов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: