Две уникални изложби откриват Военноисторически музеи – Плевен

06.12.2013 8:30

По повод 10 декември и 136–та годишнина от освобождението на Плевен, на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” се експонира изложба на открито „Новопостъпили материали по проект „Слава-памет” във фондовете на Военноисторически музеи – Плевен. Тя ще бъде открита на 9 декември от 10 часа.

vim1
Военноисторически музеи – Плевен съхраняват над 132 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., Българското възраждане и борбите за национално освобождение, създаването на ВИМ и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Колекционната политика е в основата на стратегията за развитие на Военноисторическите музеи.
За периода 1998-2013 г. фондът се обогати с над 12 500 броя движими културни ценности, класифицирани в отделни сбирки и колекции.
Това наследство е безценно поради високата си културно-историческата стойност.
Изложбата представя част от богатата колекция самовари, съхраняващи се във фондовете и експозициите на Военноисторическите музеи, основите на която са положени още през 1907 г. при създаването им. Част от самоварите, закупени през последните 15 години, са на известни фирми-производители, чиито имена са изписани върху тях.
Военноисторически музеи – Плевен издирват и съхраняват оръжия от различни страни и епохи: от времето на българските националноосвободителни борби и въстания, от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., от следосвобожденските години, а също и известен брой съвременни образци. Това е една от най-богатите в България музейни колекции на оръжие, която през последните 15 години се попълни и обогати с много нови образци ценно историческо оръжие, някои от които са представени в настоящата изложба.
Колекцията облекло на Военноисторически музеи – Плевен включва военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г., дрехи на видни български дейци, градски и народни носии. Изложбата представя част от тази колекция, която се отнася към следосвобожденските години и началото на 20-и век. Показани са и някои предмети от градския бит, събрани през последните години.
Пак на 9 декември, но от 11 часа Военноисторически музеи откриват реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Представено е въоръжението на трите основни воюващи армии руската, румънската и турската, като решаващ фактор при воденето и приключването на военните действия – Крънка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядната пушка Хенри Уинчестър, Снайдер и др.

panoramata
Представя се и оръжие от националноосвободителните борби на българския народ – кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани. Експонира се и оръжие съвременно на Руско-турската война, но не използвано като основно в никоя от воюващите на Балканите армии: пушка Карле, иглена, наречена „бързострелна винтовка обр. 1867 г.”, по-късно става известна с името на конструктора си „Карле”, пушка Робъртс – на въоръжение в сръбската армия, пушка Верндъл, револвери Лефуше – шест и десетзарядни, пистолет Хенри-Мартини еднозаряден, пушка Шаспо, иглена – на въоръжение в частите на българското опълчение, която е подменена веднага след Шипченската епопея 1877 г. заради многото дефекти при употребата й, многозорядна пушка Спенсър с пълнител разположен в приклада, револвери Смит и Уесън на въоръжение в руската армия.
Снимки – архив плевен за плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: