Успешно реализираха дейностите по проекта „Вит – Коридорите”

03.12.2013 18:32

3.12.vit

Заключителна пресконференция по повод реализирането и приключването на дейностите по проект „Опазване и възстановяване на приоритетните видове и местообитания в Натура 2000 зона Вит и Защитена местност „Коридорите” се проведе днес заседателната зала на Община Долна Митрополия. На срещата присъстваха – Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия, Лилия Латовска – ръководител проект, кметът на Биволаре Валери Радев, Стела Динева – представител на WWF България, Димитър Нитов от ”Нитов инженеринг” ЕООД.
Проектът е със срок на изпълнение 22 месеца на стойност 447 389,03 лв. и имаше за цел да проучи същността на биоразнообразието във „Вит – Коридорите“ и да се набележат адекватни мерки за запазване на застрашените видове птици, да осигури технически ресурси за мониторинг и постоянно попълване на езерото с необходимото количество вода и да създаде предпазен коридор от гора и специфична растителност, което допълнително ще привлече други видове и ще превърне тази местност в зона, населявана от редки и застрашени видове птици. Също така, сред целите са да бъде информирана обществеността и да се създадат силни защитници на тази местност в лицето на фермери и младежи, както и да се повиши допълнително капацитетът на местните власти при управлението на екологични проекти.
Кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска и ръководителят на проекта Лилия Латовска обявиха успешното изпълнение на дейностите. Г-жа Цоновска изрази задоволство и изказа готовност община Долна Митрополия да инициира и проведе екологични проекти и в следващия рамков период. В рамките на срещата Свилен Чешмеджиев изнесе презентация по темата „Обучение по провеждане на мониторинг на птици”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: