И Общината брани вековните дъбове пред „Спиди”

02.12.2013 10:47

2.12.darveta

Ръководството на Община Плевен ще настоява да бъдат извършени необходимите действия от РИОСВ – Плевен и Министерството на околната среда и водите за обявяване за защитен вид – вековно дърво, двата летни дъба, намиращи се между ресторант “Спиди” и Базара. Това информираха от пресцентъра на Общината. Както „Плевен за Плевен” писа, апел за запазването на дърветата чрез нашата медия отправи и почетният гражданин на Плевен, арх. Кирил Русков.
Процедурите за обявяване на вековно дърво са съгласно чл. 109 ал. 1 и ал.2 от Закона за биологичното разнообразие. Органът, който придвижва процедурата, е РИОСВ по местонахождение и се обявява със заповед от Министерство на околната среда и водите. Конкретно за двата летни дъба вече е задействана процедура. За единия Община Плевен вече подписа и представи необходимите документи в РИОСВ – Плевен, а за втория, по изискванията на Закона за биологичното разнообразие, протоколът трябва да бъде подписан и от собственика на имота, в който се намира дървото – в случая това е “Нармаг” ООД.
Към този момент на територията на града вековните защитени дървета в града са девет – полски бряст пред църквата “Света Параскева”, летен дъб в двора на църква “Свети Николай”, 4 летни дъба в двора на Окръжна болница, бяла черница на ул. „Хан Аспарух“ №14 и летни дъбове съответно на ул. „Ракитин“ №4 и ул. „Парашкев Цветков“, бл. „Бреза“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: