Музикалното отвори тържествено врати в истински европейски вид

29.11.2013 15:10

29.11.nui

Официална церемония по откриване на ремонтираната сграда на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен се състоя в днес в концертната зала на школото, носеща името на неговия дългогодишен директор Божко Шойков. Сред официалните гости бяха Красимира Филипова – директор на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” при Министерството на културата, експертът в дирекцията Румен Джуров, областният управител Илиян Йончев и заместникът му Мирослав Михайлов, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, Петя Василева – председател на Училищното настоятелство на НУИ и зам.-председател на Общинския съвет. Тържествен водосвет отслужиха отец Милен и отец Антон, а след официалната част възпитаници на Музикалното представиха на сцената своето творчество.

29.11.nui1
Както „Плевен за Плевен” писа, обновяването на училището се извърши по проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 570 953,21 лв. Всички ремонтни дейности, извършени по проекта, са съобразени с мерките за енергийна ефективност. В резултат от изпълнението на дейностите по проекта е направен и основен ремонт на концертната зала на училището. С извършения ремонт и обновяване на сградата на училището бе изградена и достъпна среда за хора с увреждания.

29.11.nui6
Всички ние, заедно с вас, с вашите родители и учители, преминахме през едно изключително изпитание, за да се радваме днес на обновеното ни европейско училище, обърна се към възпитаниците на НУИ неговият директор Жечка Димитрова. „Но нека не забравяме, че трудностите учат, възпитават, провокират ни да преоценяваме нашите действия и поведение. Ето защо аз съм убедена, че те ще възпитат у вас европейско съзнание за грижа, съхранение и опазване на нашия нов дом, а също така ще ни провокират към постигане на още по-високи постижения”, каза още директорът. Тя призова възпитаниците на Музикалното да не забравят никога, че в него те градят бъдещето си на проспериращи българи, а през школото ще минат и още много ученици, достойни да имат подходящи условия на труд.

29.11.nui4
Красимира Филипова представи накратко дейностите, включени в мащабния проект, като изказа благодарност към кмета и областния управител затова, че осигуриха възможност на възпитаниците на НУИ да провеждат учебни занятия на други места, докато тече ремонтът. Тя пожела, както е било винаги досега, училището да продължи и занапред да бъде сред първите в страната.

29.11.nui3

 

29.11.nui5

 

29.11.nui2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: