Пет общини обединиха сили по проект за над 43 млн. лв.

25.11.2013 15:43

25.11.sanadinovo1

Първа копка по проект „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол)” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Приоритетна ос 2: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци” бе направена днес на площадката край село Санадиново. Бенефициент е Община Никопол в партньорство с общините Свищов, Павликени, Левски и Белене и „Регионално сдружение за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол)”. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Калипсо”, в което участват строителните компании „Водстрой 98” АД и „Енерго Ремонт Строй” АД. Общата му стойност възлиза на 43 170 924,24 лв.

25.11.sanadinovo2
Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Сава, а сред официалните гости бяха областният управител Илиян Йончев и секретарят на Областта Емил Димитров, депутатите Васил Антонов, Димитър Кочков, Петър Дулев и Милка Христова, председателят на Общинския съвет в Никопол и директор на ИАРА Майдън Сакаджиев и областният лидер на БСП – Плевен Румен Петков. Символичният старт на проекта бе даден от кметовете на Никопол – Емил Бебенов, на Свищов – Станислав Благов, на Павликени – Емануил Манолов, на Левски –Любка Александрова и на Белене – Момчил Спасов.

25.11.sanadinovo3
Щастлив съм, че съвместно с нашите партньори от Свищов, Левски, Павликени и Белене даваме старт на един проект, благодарение на който ще подобрим облика на региона, обърна се към присъстващите кметът на Никопол, Емил Бебенов. Той посочи, че в проекта е включено изграждането на депонираща и сепарираща инсталация, а за целта ще бъде направена и претоварна станция в Павликени. По този начин битовите отпадъци ще могат да бъдат транспортирани на по-големи разстояния. С тази инвестиция ще можем да подобрим и социалната среда, ще направим предпоставки за инвестиции, иновации и нови работни места, допълни Бебенов, като пожела „На добър час” на проекта.

25.11.sanadinovo4
Областният управител Илиян Йончев подчерта, че за него е изключителна чест в рамките само на една седмица да присъства на откриването втори голям проект на територията на областта. „Той се отличава от останалите с това, че ще обслужва две области на територията на страната и е добър пример за усвояването на европейски средства и партньорство, както между общините, така и между областите и регионите, изтъкна губернаторът. Йончев отправи пожелание с реализирането на проекта действително да се вдигне стандартът на живот на хората в община Никопол, а също така той да доведе до подобряването на инфраструктурата там.

25.11.sanadinovo5
По повод стартирането на проекта бе прочетен и поздравителен адрес от министър-председателя Пламен Орешарски. „Приемете моите поздравления по случай изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол). Това събитие показва, че общината започва все повече да отделя внимание на околната среда и стремеж към опазване на природата в България. Това е пример за доброто усвояване на еврофондовете и работата с оперативните програми. Нека този повод бъде само началото в обновяването на общината и превръщането й в модерен европейски регион. Продължавайте както досега, а дори и с по-добри темпове, да реализирате проекти от национално и европейско значение”, се казва в поздравлението, изпратено от премиера.

25.11.sanadinovo6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: