Учени от БАН гостуваха в Никопол за оценка на рисковете по трансграничен проект

24.11.2013 7:42

24.11.nikopol

В Община Никопол се състоя среща, на която бяха представени резултати от проект “Интегрирана оценка на природния и технологичен риск в Дунавската равнина в румънско-българския трансграничен участък Калафат-Видин-Турну Мъгуреле-Никопол”, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Срещата бе открита от кмета на Община Никопол, Емил Бебенов. По негово мнение получените резултати от извършената оценка на природен и технологичен риск в района ще бъдат от огромна полза за бъдещи оперативни програми.
Финалните резултати от проведените проучвания бяха представени от доц. д-р Георги Железов от Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН и доц. д-р Николай Добрев от Геологически институт – БАН. По време на срещата екипът запозна представителите на общинската администрация и представители на община Никопол с целите, задачите и финалните резултати от проучванията по проекта, реализиран в периода юни 2012 г. – ноември 2013 г.
Целта на проекта е да се подобри вече съществуващата информационна база за природния и технологичен риск от двете страни на граничната област между Румъния и България, както и да се повиши информираността на всички заинтересовани страни, включващи местните власти и служби. Чрез реализираните дейности по проекта е направена оценка на природните и технологични опасности в района, която ще послужи за опазването на околната среда и устойчивото развитие на изследваната територия и подпомагане на ефективното управление на риска в трансграничната зона.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: