„Сенки от стария Плевен” – мост между миналото и бъдещото поколение на града ни

20.11.2013 21:43

20.11.bebo1

Новото издание на книгата „Сенки от стария Плевен” бе представено тази вечер във фоайето на читалище „Съгласие”. Автор на книгата е Георги Домусчиев, а съставител на изданието – неговият внук, актьорът Христо Домусчиев – Бебо. Книгата е дело на издателство „Леге артис” и е част от поредицата „Безкрайна проза”. Пред многобройните гости в „Съгласие” части от нея прочете актрисата Мариета Калъпова, а музикалният съпровод на пиано бе дело на Белла Хараламбова. Домакините бяха подготвили и мултимедийна презентации с фотоси на Георги Домусчиев, както и такива на Плевен в началото на миналия век.

20.11.bebo2
Бебо Домусчиев изрази своята благодарност към Община Плевен за финансовото съдействие за реализирането на книгата, към читалище „Съгласие”, което с отворени обятия е приело да се включи в инициативата, както и към издателство „Леге артис” в лицето на неговия управител Саня Табакова. „В Плевен, както казва и дядо ми в своята книга, нищо не се е променило оттогава до днес – всичко е същото. А моята идея с преиздаването на част от неговите трудове бе да направя мост между миналото и бъдещото поколение на този град”, сподели обичаният театрал. Ние сме някъде по средата и само трябва да се трудим, за да създадем този мост, допълни Бебо. Защото, по думите му, без приемственост сме загубени както ние, като личности, така и градът ни и цялата ни нация. „Напоследък хората четат все по-малко и аз благодаря на четящите, че присъстват днес тук, като искам с общи усилия да покажем на поколението след нас, че и там, в страниците на книгите, се крие голяма мъдрост. Че всеки талант – независимо дали е инженер, музикант или артист, трябва да прочете много книги, за да намери пътя, по който да изяви себе си”, сподели актьорът.

20.11.bebo3
Христо Домусчиев не скри, че на 70% причината за преиздаването на „Сенки от стария Плевен” е чисто лична и сантиментална. Някога баща ми преиздаде част от произведенията, а аз като внук на Георги Домусчиев се чувствах длъжен отново да преиздам написаното от него, заяви той, като разкри, че част от включените в това издание творби виждат бял свят за първи път.

20.11.bebo4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: