Румен Петков се завърна „на бял кон” в Община Плевен. Кой е кметът?

18.11.2013 19:39

Община Плевен ще внесе в Окръжна прокуратура строителната документация на “Макси центъра” и на “Мола” в бившата сграда на ОББ заради неспазени законови изисквания за строителство на подземни паркинги. Това съобщи днес на брифинг в заседателната зала заместник-кметът по строителството арх. Трифон Иванов.

kmet2

„Изпълнихме желанието на Областния съвет на БСП”, въздъхна той, след като, оставен от кмета сам с медиите, в продължение на близо 10 минути изчете писмото на плевенските социалисти, както се казва – заедно със запетаите. Отговаря на истината. Имало е възможност за предвиждане на подземен паркинг, но желанието за максимална печалба от всеки квадратен метър застроена площ….Лаконичен бе неговият коментар.
Не пропусна, обаче, да каже, че това е станало при управлението на кмета Найден Зеленогорски. Ами къде бяхне тогава Вие, господин заместник-кмете? Не работихте ли като архитект в същата общинска администрация? Ако тогава сте били не участник, дори само свидетел на тая процедура, реагирахте ли, и как? Или сега, ей така, щото бати Румен ви е сезирал с писмо, решихте да се правите на блюстител на чистите процедури и клеймител на лакомията на другите? Между другото, каква се оказа причината за палежа на ателието Ви?…
За да припомним на плевенчани целия случай, ще се върнем към пресконференцията на Румен Петков преди наколко дни, дадена в качеството му на областен председател на БСП?
Тогава Плевен за Плевен писа: за допуснати закононарушения при разрешаване строителството на търговските комплекси „Макси център” и бившата сграда на ОББ сигнализира на пресконференция днес областният лидер на БСП – Плевен, Румен Петков. Ексдепутатът цитира Закона за устройство на териториите, според чл.43, ал.1 от който е казано, че „по време на изграждане на обектите необходимите места за гариране и/или паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот”. Според одобрените проекти, за „Макси център” необходимите места за паркиране и гариране са минимум 138 и максимум 173, а за бившата ОББ – съответно 189 и 236, посочи Петков, отбелязвайки, че и за неспециалист е ясно, че това не е спазено. Според Румен Петков, в случая или някой е взел рушвет за издаването на разрешителните, или пък не си е свършил работата и е злоупотребил с власт. За мен е непонятно защо кметът проф. Димитър Стойков и неговият екип не вземат отношение по въпроса вече две години, въпреки поетия ангажимент за публичност при управлението, изтъкна тогава Петков…

kmet1
Както виждате градоначалникът реагира, чрез зам-а си, и то скоростно. Ако така решаваше всички проблеми на града – да сме цъфнали и вързали. Но това е друга тема. Политическата „услуга” на общинската администрация към завърналия се, официално, лидер на социалистите в Плевен, има поне две достатъчно основателни причини. Едната е да се отклони вниманието на обществото от тежкото финансово състояние на общината в момента. Скоро самият проф. Стойков призна, че само на общински фирми дължи близо 2 милиона. Да не говорим, какви може да са последствията от замразяването на проектите по програма „Околно среда”… Другата причина е далеч по-интересна. Тя е свързана с мълчаливото мнозинство, което левите общински съветници осигуряват на градоначалника в местния парламент. Това се видя особено ясно на последната сесия, когато стана ясно, че част от съветниците от ПП Герб не са съгласни да играят ролята на „машини за гласуване”.
Но за това, което се случва в редиците на „управляващата” в Плевен партия и за факта, че последното изписваме в кавички, очаквайте следващия ни коментар!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: