УМБАЛ с поредица инициативи по повод Световния ден за борба с диабета

07.11.2013 14:18

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, с началник доц. д-р Катя Тодорова, организира „Дни на открити врати”. Това информират от пресцентъра на болницата. Кампанията се осъществява с подкрепата на изпълнителния директор на УМБАЛ д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков.

7.11.umbal
В рамките на инициативата в три поредни дни – от 11 до 14 ноември, в Клиниката по ендокринология ще бъдат провеждани безплатни измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.
Също така, на 11, 12 и 13 ноември от 14.30 ч. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология ще бъдат изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: „Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен диабет”, „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения” и „Практически насоки в лечението на диабетно болните”. На 11 ноември от 18 ч. ще бъде изнесена публична лекция пред момичета в репродуктивна възраст, страдащи от първи тип захарен диабет и техните близки на тема „Планиране на бременност”, на 12 и 13 ноември от 18 ч., отново в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология пред общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат изнесени две лекции на теми „Съвременни препоръки за контрол на хипергликемията при захарен диабет тип 2” и „Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори тип захарен диабет и затлъстяване”. На 14 ноември ще се проведе и работна среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена ако хората и обществото знаят повече”.
Мероприятията ще бъдат проведени под символа на Синия кръг на надеждата „Заедно срещу диабета”, съвместно с представителите на Плевенската пациентска организация, която е член на Българската асоциация „Диабет” и под патронажа на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: