Журналистически тур, част 2 – една сутрин на крепостта „Сторгозия”

07.11.2013 11:56

7.11.turisticheski1

С посещение на крепостта „Сторгозия” продължи днес двудневният журналистически тур по проект „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”. След като вчера представителите на медиите имаха възможността да видят свършеното на Панорамата и историческия мост на река Вит край Ясен, обиколката продължи с визита на реновираната крепост в „Кайлъка”. Днес към групата се присъедини и археологът от Регионалния исторически музей, Петър Бънов, който запозна в детайли групата с историята на крепостта, нейните обитатели през вековете, като сподели подробности и за интересните артефакти, открити там.

7.11.turisticheski2
Повече за извършените дейности там разказа Мария Иванова, административен сътрудник на проекта, която информира, че дейностите на крепостта и в „Кайлъка” са били на стойност 1 467 000 лв. Напълно обновена е сградата на охраната и пространството около нея. На разположение на посетителите са две площадки за отдих с пейки, една от които предлага панорамна гледка към „Кайлъка” и Плевен. Реновирана е и централната алея, с монтирано ефектно осветление, както на самата алея, така и на входа на крепостта. По препоръка на Регионалния исторически музей е изградена и пешеходна алея, по която за осем минути гостите могат да се качат от парка до „Сторгозия”. Знаете, че досега това бе възможно единствено по асфалтираната алея, припомни Иванова.

7.11.turisticheski3
Доста подобрения бяха направени и в парка, а може би това, на което гражданите се радват най-много, са детските площадки, които бяха оборудвани, площадката за фитнес на открито, облагородената Бригадирска поляна, подчерта още административният сътрудник на туристическия проект. В „Кайлъка” са възобновени и перилата на мостовете, много от които представляваха опасност за гражданите.

7.11.turisticheski4

 

7.11.turisticheski5

 

7.11.turisticheski6

 

7.11.turisticheski7

 

7.11.turisticheski8

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: