Гледаме „Северняците” на Демирев в „Иде нашенската музика”

05.11.2013 16:31

5.11.severnqcite1

От записи в Българската национална телевизия се завърнаха танцьорите от Клуб „Северняците” – Плевен с ръководител Джейлян Демирев. Изпълнителите са били гости в предаването „Иде нашенската музика”, като зрителите ще ги видят на 30 ноември, събота. От телевизията са разбрали за нашия уникален концерт с 55 автентични народни хора, който представихме в края на юли и са решили да ни поканят като участници, сподели пред „Плевен за Плевен” Джейлян Демирев.

5.11.severnqcite2
В „Иде нашенската музика” „Северняците” са се изявили с група от 25 човека и са изиграли част от хората, които плевенчани видяха в невероятния им юбилеен концерт. Направиха интервюта с мен и ректора на АМТИИ – Пловдив, проф. Милчо Василев, който добре познава работата ми и като хореограф на Северняшкия ансамбъл, и сега като ръководител на „Северняците”, сподели Демирев. Той не скри радостта си от думите на хора от екипа на предаването, които са споделили с него и танцьорите от „Северняците”, че рядко им се случва да заснемат предаване без втори дубъл.

5.11.severnqcite3
Джейлян Демирев разказа, че в студиото за пореден път е апелирал неговите колеги да се насочат към автентичния фолклор. „Има огромно количество материал и е хубаво той да се запази. Защото много от хората на практика са само на книга, а не е толкова трудно да бъдат проучени и разработени”, отбеляза ръководителят на „Северняците”. Колкото до хореографските разработки, той посочи, че те са подходящи при самодейните състави и танцовите ансамбли, но не и при клубовете за народни хора. За мен мисията на клубовете е в тях хората да намират разтуха, както и да научат някое друго хоро, допълни Демирев. Още повече, че хорото показва самата душевност на дадения регион, а при хореографията се влагат елементи, които понякога дори са от други държави, каза още той.
Колкото до старта на новия творчески сезон, хореографът разкри, че в клуба са постъпили много нови членове и танцьорите вече наброяват над 100 човека. През тази година начинаещите, дошли сега при нас, репетират отделно от напредналите, а за прекрасните условия, в които работим, искам да благодаря на нашите любезни домакини от Военния клуб, подчерта Джейлян Демирев.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: