100 диабетика преминаха през безплатни очни прегледи в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен”

02.11.2013 20:39

100 диабетика от Плевен и областта преминаха през безплатни очни прегледи, които се проведоха в „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен”. Кампанията се организира по повод наближаващия 14 ноември – Световен ден за борба с диабета.

oko3

Очният лекар д-р Анелия Хохвартер, от болница Рудолфщифтунг във Виена, извърши безплатните прегледи, като те се състояха в рамките на два дни – на 1 и 2 ноември. Целта на инициативата беше да се прегледат безплатно пациентите с диабет, но и да се установи, какви са пораженията върху очите им от захарна болест. Преди прегледите, в петък, д-р Хохвартер, изнесе лекция за пораженията от диабета върху окото пред пациентите. На достъпен за тях език, тя разясни важността от редовното проследяване на нивото на кръвната захар. Диабетиците бяха запознати с уврежданията на роговицата, мускулите, лещата, стъкловидното тяло и ретината на окото от заболяването. Очният хирург им представи и методите за лечение, както и резултатите от тяхното прилагане.

oko1
Според австрийския лекар, добър показател е, че при скрининга, който проведе, доста от хората не са имали тежки очни увреждания от захарната болест. Тя даде и пример с Африка, тъй като всяка година посещава Зимбабве, а там диабетиците са 15 на сто, но и имат огромни поражения от заболяването върху очите. Д-р Хохвартер изтъкна и факта, че според данни на Световната здравна организация /СЗО/ в световен мащаб пациентите с диабет са около 4 %. Добър показател е, че българите, които имат захарна болест се грижат не само за контрола й, но и за очите си, каза д-р Хохвартер. Освен безплатните очни прегледи, имаше възможност да се извършат операции на трима пациенти с увреждания.
Очният хирург добави, че масово хората са наясно, че диабетът е вреден и нанася поражения. „ Не се знае, че при диабет уврежданията не са само върху ретината, но и върху всички очни структури – мускули, леща и роговица. Много от тези промени, когато се лекуват в първи стадии на заболяването са обратими. Хората не са наясно, какво трябва да очакват, ако им се приложи този тип тежка очна хирургия. Когато пациентът отиде, за да му се направи операция от перде на следващия ден той вижда. Диабетикът е със същото очакване, че след интервенция на ретината, ще прогледне веднага. Този тип хирургия се прилага единствено с цел – да се спре процеса на ослепяване и да се възвърне колкото се може от загубеното зрение. Окото никога няма как да се възстанови така, както е било преди”, обясни очният хирург д-р Хохвартер. И допълни, че най-тежките поражения от диабета са ретиналните. „Това е този сноп нервни клетки, които вземат образите и чрез зрителния нерв ги довеждат до мозъка. Ако този клетъчен слой е нарушен не може да се приема никакъв образ или светлина то няма какво да се приведе”, разясни д-р Хохвартер. И отново поясни, че ретиналните промени, хванати в първите стадии са обратими.

oko2

Целта на лекцията и прегледите, които се проведоха в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” бяха да се даде възможност на пациентите да посетят очен лекар. „Добре е да знаят, че има очни лекари, на които трябва да имат доверие, а посещенията при тях да са на всеки 6 месеца. Само така ще се види има ли промени, както и какво е нужно да се направи. В страната има доста центрове, в които се прилага лазерна терапия, а не пациентите да ослепяват. Когато настъпи процеса на ослепяване тогава вече промените са необратими. За това ще подчертая, че лекарят в бяла престилка, не е Господ. Най-важно е да се следи кръвната захар, защото и най-добрият очен хирург, когато пациента не е дисциплинират е безсилен”, каза в заключение д-р Хохвартер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: