Център за настаняване от семеен тип отвори врати в Червен бряг

02.11.2013 21:02

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Център за настаняване от семеен тип бе открит в Червен бряг. Честта да прережат лентата на новата социална придобивка се падна на кмета на Община Червен бряг, Павлин Фильовски и управителя на Центъра, Васил Марков. На откриването присъстваха още зам.-кметът Георги Петров, секретарят Антоанета Костадинова, директори на дирекции при Община Червен бряг, директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Наталия Лукова, директорът на Центъра за обществена подкрепа и представители на отдел „Закрила на детето”. С пъстра фолклорна китка към радостното събитие се присъединиха и малките танцьори от Центъра за работа с деца от Червен бряг.
„С изпълнението на този проект Община Червен бряг успя да осигури необходимата инфраструктура, за да стартира предоставянето на новата социална услуга, която ще допълни палитрата от социални услуги в нашата община. Благодарение на финансирането на проекта по Оперативна програма „Регионално развитие”, ние имаме възможност да подобрим живота на част от децата и младежите с увреждания, като гарантираме правото им на живот в среда, близка до семейната, да им предоставим равен достъп до качествени грижи и услуги”, каза при откриването градоначалникът Павлин Фильовски.

2.11.center2
Центърът за настаняване от семеен тип в Червен бряг и Защитеното жилище в Пети квартал бяха изградени, съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ по ОПРР. Инвестиционният проект е на стойност 1 094 751 лв. Двата обекта вече са напълно обзаведени и оборудвани, монтирано е и медицинско оборудване в помощ на децата и младежите. Очаква се в най-скоро време в тях да бъдат настанени и първите новодомци. По друг общински проект – „Това е моята къща”, вече е осигурен и необходимият административен и специализиран персонал, който ще предоставя тази услуга. Капацитетът на Центъра е за 14 деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години, а Защитеното жилище може да поеме 8 младежи, навършили 18 години, напускащи специализираните социални институции. До момента те бяха настанявани в съседни общини или области на Червен бряг, при наличие на свободни места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: