Три годишнини честват в Асеново навръх Деня на будителите

27.10.2013 8:04

27.10.asenovo

С поредица от мероприятия ще отбележат в Асеново Деня на народните будители – 1 ноември. Празникът е организиран от ръководството на Народно читалище „Петър Парчевич – 1927”, кметското наместничество на селото и Община Никопол и е посветен на три годишнини – 325 години от Чипровското въстание, 275 години от заселването в Банат и 125 години от завръщането на първите вингани в освободеното Отечество. Гости на тържествата ще бъдат кметовете на двете големи български села в Банат, Румъния – Винга и Стар Бешенов, както и тези на Чипровци и Ореш.
Проявите ще започнат с литургия в храма „Света Троица”, след което ще бъде представена книгата на Йозо Михайлов „Едно начало”, издадена с любезната финансова подкрепа на Българското дружество в лицето на Николае Миркович, депутат в румънския парламент. Катя Йозова – дъщеря на Йозо Михайлов и негови приятели, ще споделят спомени за покойния автор на книгата.
Също така, пред гостите на празника ще бъде представен и третият том на книгата „Родовата памет на банатските българи”, в който са описани три големи фамилии: Делин, Русинови и Садай. В програмата е включена и изложба от Чипровци.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: