Проф. Даниела Дженева: Благодарение на танцовите клубове, интересът към фолклора ни се увеличава

27.10.2013 18:34

27.10.djeneva

Останах приятно изненадана от факта, че всички състави се бяха постарали да изчистят стилово своите изпълнения. Това сподели проф. Даниела Дженева – ръководител на Ансамбъл „Тракия” и зам.-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, непосредствено след финала на Националния фестивал на клубовете за народни хора „Мизия танцува 2013”, който се проведе вчера в Плевен. Проф. Дженева бе председател на журито на надпреварата, която събра в нашия град над 1500 танцьори от цялата страна. По думите на изтъкнатия ни специалист, по време на фестивала почти се липсвали импровизации, които да бъдат извън стила на изпълняваното хоро.
Вълната на клубовете за народни хора тръгна може би преди пет-шест години, като с всяка изминала година те подобряват качеството на своите изпълнения, не скри проф. Дженева. Колкото до това каква трябва да е насоката в развитието на представяните хора – дали да се залага на автентичния им вариант или да се опитват хореографски разработки, ръководителят на Ансамбъл „Тракия” сподели, че тук всичко зависи от организаторите на дадения танцувален форум. „Този тип фестивали са много и всеки от тях търси своя собствен облик. Има фестивали, в които се толерира само обработката, докато в „Мизия танцува” се оценява и стил на изпълнението, и артистичност, и майсторство”, подчерта тя. Проф. Дженева не скри, че именно благодарение на клубовете за народни хора се увеличава интересът към българския фолклор. Чух коментарите на колеги, че клубовете ще вземат хляба на професионалните ансамбли, но това не е така – от една страна те увеличават публиката, а от друга по-талантливите им участници могат да попълнят съставите на ансамблите, категоричен бе зам.-ректорът на АМТИИ.

27.10.djeneva1
На въпрос за оценката й за нивото на Северняшкия ансамбъл, който представи част от новия си репертоар при награждаването на победителите в „Мизия танцува”, проф. Даниела Дженева заяви, че плевенчани са сред най-добрите в страната. От цялото си сърце пожелавам успех на Ансамбъла – нека продължи да се развива и устоява своите позиции, отправи пожелание тя.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: