Двустранно издание за Левски представят в „Съгласие”

24.10.2013 7:47

korica_11

Представяне на оригинално двустранно издание, което изяснява два проблема – кой е първият биограф на Васил Левски и кой е първият уредник на музея на Апостола, включва през следващата седмица културният афиш на читалище “Съгласие”. То е издадено по повод 140-годишнината от смъртта на Левски и 80 години от възстановяване на родната му къща и ще бъде презентирано от неговите съставители – проф. дин Иван Стоянов от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски” – Карлово. Проявата е на 29 октомври, вторник, от 17 ч. във фоайето на читалището. Съорганизатори на литературното събитие са Общински комитет “Васил Левски” и Регионален исторически музей – Плевен, като то се реализира със съдействието на Община Плевен.
От едната корица на книгата започва сборникът “Първият биограф на Апостола”, а от втората – “Първият уредник на музея на Апостола”. Проучването за първия биограф на Дякона проф. Стоянов е подготвил заедно с Ружа Симеонова, директор на научния архив на БАН. Малцина знаят, че първият негов биограф е Георги Яковлев Кирков. Той е от Плевен, завършва средно образование в пансиона на Тодор Минков в град Николаев, Русия. След това учи за висше две години в Петербург, но поради тежкия климат се мести в Одеса, където се дипломира. В България се завръща по време на Руско-турската освободителна война, като става служител във временното руско управление. Участва в Учредителното събрание, а след това е назначен за пръв директор на Народната библиотека.
Втората книга в двустранното издание е подготвена от директора на музея “Васил Левски” Дора Чаушева. Тя е посветена на Никола Славчев, който е най-големият радетел за изграждането на музейната сбирка и неин пръв уредник.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: