В РИМ отбелязват Празника на българския краевед

24.10.2013 11:55

24.10.rim

Регионалният исторически музей и Дружество „Краезнание” – Плевен организират национална среща по повод празника на българския краевед – 27 септември, информираха оттам. Датата се счита за начало на краезнанието по българските земи, като то е поставено през 1837 г. с писмо от Юрий Венелин до Васил Априлов. В него Венелин приканва да започне събирането на фолклорни и етнографски материали, с посочени за това географски райони и селища в страната, а решението 27 септември да прерасне в Празник на краеведите се взема на третия конгрес на Съюза на краеведите.
Срещата е предвидена за 26 октомври, събота, от 12 ч., като в зала „Възраждане” на РИМ ще бъде представен сборникът „Плевен и Плевенски край – минало, традиции, духовност”. Той съдържа материали от проведената през октомври 2012 г. в Плевен научна конференция и е факт, благодарение на съвместните усилия на Дружество „Краезнание”, Регионалния исторически музей, Военноисторическите музеи и Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Съставител и редактор на сборника е Петко Дилков, като изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община Плевен.
Луксозното издание, близо 500 страници, съдържа статии, изследвания, коментари на научни работници, историци и краеведи, свързани с малко познати и любопитни факти от историята на Плевен, Плевенско, плевенските родове и традиции. В него участват с публикации близо 30 автори, като то е и илюстрирано с богат снимков материал.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: