Авторитетно жури ще оценява 60 творби в литературния конкурс „Петър Ковачев”

21.10.2013 8:03

Приключи срокът за подаване на художествени творби за участие в четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”. Припомняме, че той бе удължен от организаторите – Община Плевен с 15 дни. Постъпилите творби са близо 60, информираха от Отдел “Образование и култура“. Конкурсът е под патронажа на кмета на Общината и се провежда ежегодно през месец декември. Участието в него е анонимно, като могат да участват лица над 18-годишна възраст в категориите поезия – стихотворение, проза – кратък разказ, есе и драма. В конкурса се представят произведения, които не са публикувани, като творците могат да участват в трите категории. Във всяка една от категориите те се представят с едно произведение.

nagradi1
И тази година тричленно авторитетно жури ще оценява постъпилите предложение. В него влизат професор Светлозар Игов, поетът и издател – Марин Георгиев и преподавателят в Нов български университет – Йордан Евтимов.
По регламент конкурсът се обявява до края на юли на текущата година. Творбите се изпращат напечатани в четири екземпляра. Името, адресът, телефонният номер и имейлът на участника се запечатват в малък ненадписан плик. Произведенията и пликът с личните данни на автора се изпращат в голям плик на адрес: 5800 гр. Плевен, площад. “Възраждане” №4, ЦАОГ, Община Плевен, отдел “Образование и култура”, НЛК “Петър Ковачев”.
Авторът, определен за носител на Националната награда “Петър Ковачев” във всяка категория, получава парична премия в размер на 400 лева и диплом от Община Плевен. Журито има право да определи поощрителни награди – диплом от Община Плевен, предметна награда и/или парична сума. Победителите в конкурса ще получат уведомителни писма, а церемонията по награждаването ще се състои през месец декември.
Ще припомним, че в последното трето издание на конкурса “Петър Ковачев” в категория “Проза” победител стана Георги Геров от София, който бе номиниран за произведението си “Хазарт”. В същата категория поощрения бяха присъдени на Габриела Кожухарова от Варна за “Лошото време” и Оля Джакова от София за “Градината”. В категория “Драма” журито определи двама носители на наградата “Петър Ковачев” – Магдалена Любомирова от Елена за “Жени с куфари” и отново Оля Джакова от София за “Горе ръцете!”, а поощрителната награда отиде при Лора Лазар от Търговище за “Роза върху лед”. В категория “Поезия” през миналата година награда не беше връчена, а за носители на две поощрения бяха определени Милка Пиналска от с. Градина, община Първомай за “Утро с еднорог” и Нели Добринова от София за “Четири пъти по пет”.

Снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: