Алея на хановете ще има в центъра на Левски

20.10.2013 20:30

20.10.levski1

Алея на българските ханове ще бъде направена в центъра на град Левски. Това сподели днес кметът на общината, Любка Александрова, на церемонията по откриване на паметник на хан Кубрат в града. Монументът е издигнат на мястото, на което през септември миналата година бе заровена капсула с пръст от гроба на хана в Малая Перешчепина, Украйна. Тя бе донесена от активисти на партия „Нова зора”, като там бе поставена паметна плоча. Инициативата за издигане на паметник на хан Кубрат в Левски бе на Областния съвет на „Нова зора” – Плевен в лицето на неговия председател Евгения Иванова, а автори на монумента са д-р Асен Анастасов и Грета Ганова.

20.10.levski2
Официални гости на събитието днес бяха областният управител Илиян Йончев и секретарят на Областта Емил Димитров, депутатите от „Коалиция за България” Минчо Минчев, Петър Дулев и Димитър Кочков, новоизбраният председател на Общинския съвет на БСП – Плевен Цветко Цветков, председателят на Българския антифашистки съюз – Плевен Любомир Буковски и лидерът на Младежкото обединение на БСП – Плевен Венцислав Конов. Пред множеството, събрало се на площада в Левски, кметът Любка Александрова изказа огромна благодарност от името на всички жители на Левски към партия „Нова зора” и нейния председател Минчо Минчев за това, че са дали такава реликва на града. Като жител на този град, се гордея, че ще мога всеки ден, когато минавам покрай паметника, да си задавам няколко сакрални въпроса – откъде сме тръгнали като народност и държавност, през какво сме минали през вековете, за да станем нация и какво ще оставим и завещаем на бъдещите поколения, като управленци, сподели кметът на Левски.
В днешно време пред нас стои проблемът за единението на българската нация и утвърждаването на българската държавност, за съхраняването на българския народ физически, духовно, морално и културно, сподели в приветствието си към гостите на церемонията председателят на „Нова зора”, Минчо Минчев. Той изтъкна, че тази земя, дадена ни от Бог за дом, хляб и гроб, познала тъгите и неволите на вековете, трябва да остане българска. А това ще е така, само ако спазим завета на хан Кубрат за единението на нацията, допълни Минчев.

20.10.levski3
За доброто настроение на левчалии в проявата се включи мажоретният състав, разнесъл славата на града из цяла България, както и танцьорите от Народно читалище „Георги Парцалев”.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: