На семинар в Германия представи работата си Центърът за извънучилищни дейности в Байкал

19.10.2013 7:02

19.10.ivodjokin

От участие в семинар по проекта UNAWE, състоял се в Къщата на астрономията към Института по астрономия „Макс Планк”, Хайделберг, Германия, се завърна ръководителят на Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, община Долна МитрополияИво Джокин. Участници във форума са били учители, учени и специалисти в неформалното образование от целия свят, работещи по проблемите на обучението по астрономия. Дейностите са се провели в уникалната Къща на астрономията, чието архитектурно решение представлява модел на галактиката М51 „Водовъртеж”.
Програмата на семинара е била изключително интересна и наситена, като в звездната зала на Планетариума са били представени лекции на водещи специалисти в областта на методиката на обучение по астрономия. Участниците са се включили в работилници, разделени на няколко тематични групи – ранно детско развитие, учебни планове и развитие и оценяване. Всяка работна група е имала специфични цели и задачи за изпълнение, а Иво Джокин е участвал в работата на групата за учебните планове. Идеята бе да разработим планове на уроци с практически дейности по предварително зададена тема: ”От Слънцето до часовника”, “От молива до Галактиката”, като в края на деня се извършваше обобщаване на резултатите и дискусия, разказа той.
Нашият участник е имал честта да бъда поканен да представи дейностите и проектите по астрономия на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал, както и проведената по време на Астро парти Байкал 2013 работилница с учители и ученици “Вселената в кутия”. По време на семинара той е осъществил много полезни контакти за бъдещи съвместни дейности и проекти с други колеги. Джокин изказа голямата си благодарност на Боряна Бончева за предоставените материали – лунни календари и вестници “Телескоп”, които е подарил на участниците, както и на д-р Мария Любенова от института „Макс Планк” и докторанта Веселина Калинова.

Текст и снимка: Община Долна Митрополия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: