Прилепите са напълно безобидни, не се страхувайте от тях

18.10.2013 14:24

18.10.rim

На инициатива от кампанията „Международна нощ на прилепите” бе домакин Регионалният исторически музей днес. Плевен е един от 13-те градове в страната, станали част от инициативата, а гости в музея бяха ученици от няколко плевенски училища. Пред тях администраторите на събитието от Федерация „Зелени Балкани” прожектираха мултимедийна презентация, а също така малките природолюбители се включиха в конкурс за рисунка, различни арт работилници и викторини.

18.10.rim
Повече за основната цел на кампанията сподели Елена Стоева от „Зелени Балкани”, която изтъкна, че прилепите имат изключително негативен имидж сред хората, но това е напълно неоправдано за видовете, живеещи в нашата страна. Има редица митове – за това как прилепите са вампири, как хапят и пренасят болести и зарази, които се надяваме да развенчаем чрез тази кампания, сподели Стоева. Природозащитничката заяви, че освен уникални животни, прилепите са изключително полезни за хората. „Без тези създания на практика нашият живот нямаше да бъде възможен, тъй като прилепите се хранят с насекоми и по този начин регулират популацията им. Ако не бяха те, насекомите щяха да унищожават селскостопанската продукция и да вредят на горите, а последиците от намаляването на летящите бозайници, за жалост, вече са факт в западните страни”, посочи тя.
Елена Стоева призова гражданите да не изпадат в паника, ако в терасата им влезе прилеп. Те са напълно безобидни и попадайки в дома ни, изпитват по-голям ужас от нас самите, опитвайки се всячески да се измъкнат, сподели още активистката на „Зелени Балкани”.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: