Медени изкушения в центъра на Плевен

15.10.2013 11:31

 

15.10.med1На Празник на меда е домакин Плевен от днес до неделя. Организатори на проявата са Областният пчеларски съюз, Община Плевен и Областна администрация, а сред официалните гости на откриването бяха зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов, зам.-областният управител Мирослав Михайлов и секретарят на Областта Емил Димитров. Началото на празника бе дадено с водосвет, а за доброто настроение на гости и участници се погрижиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл. В проявата участват пчелари от Плевенско, както и производители на биопродукти от цялата страна, а на щандовете на площад „Възраждане” плевенчани могат да открият различни видове мед, производни от него продукти, биохрани. Като част от програмата е предвидена и лекция, която популярният проф. Христо Мермерски ще изнесе в петък от 16 ч. в зала „Плевен”.

15.10.med2
При откриването председателят на Областния пчеларски съюз, Юлиян Станчев, припомни завета на Хипократ „Да превърнем храната в лекарство”, посочвайки, че измежду всички храни медът е най-ценното лекарство.Той отбеляза, че през последните години консумацията на мед в България остава твърде малка – около 250-300 грама на човек за година или толкова, колкото е нормата за 2-3 дни. Целта на празника е да се повиши консумацията на мед от плевенчани – онези които не вкусват мед да го опитат, а тези, които рядко го опитват, да започнат да го правят ежедневно, посочи Станчев.
Приветствие към участниците отправи и зам.-кметът Алексей Зелов, който не скри, че както при всяко ново начинание, организирането на първото издание на Празника на меда също не е било лека задача. Всяко едно трудолюбие и постоянство води до добри резултати и така както пчелното семейство пълни питата с мед, съм убеден, че всички ние ще успеем да превърнем в една добра традиция тази проява, сподели Зелов. Към пожеланията за успех на събитието се присъедини и зам.-областният управител Мирослав Михайлов, който с усмивка припомни думите на Мечо Пух: „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед и това са две гърненца с мед”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: