РЗИ отново установи питейна вода извън нормите в 2 населени места

19.09.2013 7:05

През последните две седмици инспекторите на РЗИ Плевен са извършили 714 проверки на подлежащи на контрол обекти на територията на Плевенска област. Издадени са 2 предписания за подобряване хигиенното състояние на 2 от проверените обекти. Това стана ясно на пресконференция в Инспекцията.

rzipleven
Съставени са 3 хигиенни нарушения. От тях: 1 акт за нередовна лична здравна документация и 2 акта за нестандартни проби питейна вода.
През отчетния период са издадени 2 наказателни постановления на обща сума 200лв. Един обект е временно спрян от експлоатация.
По микробиологични и химични показатели са пробонабрани и изследвани 16 проби питейни води от 12 населени места, които са изследвани по показателите на постоянния мониторинг. От тях в две населени места – Новачене и Върбица, пробите са показали несъответствие по микробиологични показатели. От страна на ВиК дружеството, по разпореждане на РЗИ, е извършена промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа за привеждане на качествата на водата в съответствие със здравните изисквания. Извършени са и контролни лабораторни изследвания, доказващи ефективността на проведените мероприятия и че качествата на водата са приведени в съответствие с изискванията на Наредба №9. Към настоящия момент няма риск за здравето на населението от горецитираните населени места. На отговорните лица са съставени актове за административни нарушения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: