За чист въздух! Вие сте на ход!

17.09.2013 7:18

Очаква се повече от 2000 европейски града да участват в дванадесетото издание на европейската седмица на мобилността, която стартира вчера и ще продължи до 22 септември под мотото „За чист въздух! Вие сте на ход!“. Кампанията повишава осведомеността за влиянието, което транспортът оказва върху качеството на въздуха в едно населено място, и насърчава гражданите да се погрижат за здравето и доброто си настроение като променят транспортните си навици.

proekt4

 

По този повод Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в град Плевен посетиха ОУ “Васил Левски” – Плевен  в началото на учебната година и запознаха учениците с целите на Европейската седмица на мобилността. Всички първокласници получиха светлоотразители за по-голяма безопасност на пътя. Светлоотразителите за пешеходци са особено подходящи за използване от ученици и основното им предназначение е да осигуряват по-добра видимост на децата на пътя. Той се закачва и сваля лесно от връхните дрехи или от ученическата чанта и може да спаси живот.
Учениците изслушаха информация за ползите от ходенето пеша и карането на велосипеди,  и се запознаха с условията за изграждане на устойчива градска мобилност и мерките, които трябва да бъдат предприети за по-добър живот в града.

 polic1

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Тази година акцентираме върху въздействието, което изборът, който правим в ежедневието си, има върху въздуха и върху нашето здраве. Градовете могат да изиграят огромна роля, когато става въпрос за подобряване на възможностите за транспорт. Ако се повишава осведомеността и се предлагат по-екологични алтернативи, градовете могат да станат по-привлекателни места за живот. А когато става дума за това въздухът да бъде по-чист, на ход сте вие!“
Сим Калас, европейският комисар за транспорта и мобилността, заяви: „Тазгодишната европейска седмица на мобилността и съпътстващата я кампания „Do The Right Mix“ (Използвай правилния микс) ни напомнят, че всички ние имаме своята роля в борбата със замърсеността на въздуха в градовете. Промяната на навиците, например придвижване с велосипед вместо с автомобил или използване на обществения транспорт, може да повиши качеството на живота ни.“
През 2013 г. седмицата се провежда в момент, в който се преразглежда политиката по отношение на въздуха с цел по-късно през годината да се даде ход на ревизирана стратегия. Лошото качество на въздуха продължава да оказва много голямо влияние върху здравето на европейските граждани и да бъде причина за респираторни и сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт и по-малка продължителност на живота. Замърсяването на въздуха се отразява и на околната среда и води до вкисляване на водите и почвите, загуба на биоразнообразие, изтъняване на озоновия слой и изменение на климата.

DSCF5786
Трафикът в градовете е все по-голям замърсител на въздуха, особено по отношение на твърдите частици и азотния диоксид. В много случаи задължение на органите на местната власт е да разработват стратегии за градски транспорт, които удовлетворяват потребностите от мобилност, опазват околната среда, подобряват качеството на въздуха и правят от града по-добро място за живот.
По информация от Европейската комисия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: