Да се смени ли името на старата централна улица „Борисова” – думата имат и плевенчани

24.08.2013 9:39

По повод 50 години от установяване на партньорство между руския град Ростов на Дон и Плевен ще бъде обсъдена възможността за преименуване на част от улица “Цар Борис III” в Плевен на “Ростов на Дон”. Това заяви в началото на август на брифинг за журналисти кметът на Плевен проф. Стойков.

darin
Въпросната улица се намира в центъра на града и започва от едноименния хотел. Според първоначалната идея, преименуваният участък ще е до кръстовището на бул. „Данаил Попов” и ул. „Димитър Константинов”, а останалата част – от бившето кино “Освобождение” до ул. “Асен Халачев” ще остане със старото си име. Тогава градоначалникът каза още, че идеята ще бъде обсъдена с всички политически партии в местния парламент, както и разгледана на Председателски съвет на Общинския съвет. Дали това се е случило, може само да гадаем, тьй като официална информация за проведена подобна дискусия липсва. Факт е обаче, че предложението за преименуване на улицата е вече писмен факт и фигурира като точка номер 12 в дневния ред на сесията на Общинския съвет, насрочена за 29 август.
Друг въпрос е, не е ли редно подобно предложение да бъде обсъдено предварително и в създадения преди година Консултативен съвет по въпросите на културата, а защо не и със специалисти от историческите музеи в Плевен.

boris

Припомняме на общинската администрация и на местните парламентаристи, че именно в Ростовска област са родени и израснали двама световно известни творци – драматургът Антон Павлович Чехов и носителят на Нобелова награда за литература – Михаил Шолохов. Улици в Плевен, носещи техните имена, също няма. От друта страна, въпросната улица “Цар Борис III”, известна още като улица „Борисова”, заедно с улица Алексндровска, са двете централни улици, знакови за историята на града ни и за плевналий…
По повод „именуването” Плевен за Плевен ще припомни няколко любопитни исторически факти, свързани с тази тема. Първото именуване на улици датира от 1888-ма година. Дотогава улиците в града са били идентифицирани само с номера. От тогава носи името си и сегашната улица „Гренадерска”, която, всъщност, е по-правилно да се изписва като „Гренадирска”. За втори път масово именуване на улици в града е имало през 1908-ма година, когато кмет на града е бил видният интелектуалец – Тодор Табаков. През 1926-та година е създадена специална комисия по тази тема, в която дейно участие взимат писателят Георги Домусчиев и известният плевенски адвокат – Андрея Башев, член на централното бюро на Демократическата партия по това време. Градоначалник тогава е Иван Миндиликов, определян от историците като „най-успешният” кмет в историята на Плевен. Любопитен факт е, че оттогава датира „кръщаването” на улици в града с имена на български възрожденци и просветители, както и с имена на градове, които в момента са в границите на Република Македония.

plevenbg
По време на тоталитарния комунистически режим улиците в Плевен са масово преименувани по „обясними” причини и с „не дотам обясними” имена. След промените през 1989-та година на повечето от тях са върнати старите имена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: