Доброволчеството в Плевенско – големи на думи, малки на дела…

18.08.2013 15:10

С постановление на Министерски съвет от юни, бе приета Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняването на последиците от тях. Във връзка с това служители от ОУПБЗН – Плевен участваха в обучителен семинар, проведен в областна администрация Плевен, и работни срещи с кметовете на общини от областта. На срещите с кметовете на общини бяха разяснени потенциалните ползи от създаването и функционирането на доброволните формирования, както и стъпките които следва да се предприемат за структурирането им, информираха от Пресцентър на МВР Плевен.

obpleven
Според изнесените данни, в Община Плевен е регистрирано доброволно формирование „Община Плевен” в състав от 4 души. Проведен е първоначален курс за обучение на доброволците по модули І и ІІ. Не е проведено обучение по модул ІІІ – долекарска помощ. Поради малкия брой доброволци, е организирано повторно набиране на кандидати.
За сравнение – в общините Долни Дъбник, Левски и Белене и Гулянци – сформираните доброволни „отряди” са от по 15 души. 18 пък са заявили участие в Община Долна Митрополия. До момента, доброволните формирования на територията на област Плевен не са участвали в ликвидирането на пожари или други произшествия.
Плевен за Плевен припомня на своите читатели данните от една тъжна за България статистика, която случаят, с иначе добрата инициатива, потвърждава за пореден път. Според Световния дарителски индекс за 2011 г. на Фондация „Помощ за благотворителността“, България е сред страните с най-нисък процент доброволци – едва 5 % от населението извършват доброволческа дейност. Повечето организации все още нямат нужните знания и умения за ефективно използване на доброволчески труд…
И все пак оставаме с надеждата, че, може би, не хората, а системата е сбъркана. Крайно време е доброволчеството – като инициатива – да бъде „поверено за администриране” не на официалните власти, а на нестопанските организации, имащи далеч повече опит в тази област. Убедени сме, че ако идеята бе предоставена за обсъждане и реализиране на дневния ред на създадения отдавна Консултативен съвет с участието на представители на НПО-тото в Плевенско, то сега нямаше да отчитаме подобни срамни за община Плевен резултати. Въпрос на подход, но и въпрос на желание и иновативност във вземането на управленски решения и популяризирането на инициативи, свързани с общността.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: