Проблеми в работата с Търговския регистър – констатации и предложения за промени

05.08.2013 16:30

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията – Венцислав Спиридонов бе в Плевен, за да участва в среща, посветена на основните проблеми в работата с Търговския регистър. В дискусията в зала «Плевен», представители на бизнеса, адвокати и граждани представиха своята визия и предложения за подобряване функционирането на информационната система на Търговския регистър.

irena1
Това е втората от поредицата срещи, които се провеждат в различни региони на страната. Резултатите ще бъдат обобщени, за да бъдат направени конструктивни предложения, с оглед подобряване работата на Агенцията и облекчаване административната тежест за бизнеса, коментира пред медиите Венцислав Спиридонов.
Като един от основните проблеми в работата с Търговския регистър, за които алармират гражданите, той посочи подаването на годишните финансови отчети на няколко места. От думите му стана ясно, че проблемът няма как да се реши бързо, тъй като са нужни промени поне в няколко закона, което като време ще отнеме около година. Важното е, че има амбиция и воля нещата да се случат в тази посока.
Друг проблем, за който алармира бизнесът, е подаването на нулеви годишни финансови отчети. Според Спиридонов, обаче, има смисъл от това, защото по този начин всеки бизнесемен може да провери лоялността и действителното състояние на партньорите си. Основна задача пред Агенцията по вписванията ще бъде стимулирането на електронното подаване на документи. Припомняме, че таксите при електронното подаване са наполовина по-евтини, като всъщност идеята е, те да паднат още, и бизнесът да бъде улеснен максимално в работа си.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: