В Колумбия, плевенчанин спечели бронзов медал на Международна олимпиада по математика

04.08.2013 8:44

Преди няколко дни от далечна Колумбия, след успешно представяне на Международната олимпиада по математика, се завърна националният ни отбор. В Санта Марта сред 6-те момчета, защитили достойно името на България и традициите на българската математическа школа, бе и плевенчанинът Любен Личев. На най-авторитетното световно състезание по математика за годината, отборът ни, воден от професора от БАН – Николай Николов, извоюва един сребърен, два бронзови медала и 3 похвални грамоти. Един от бронзовите медали окичи гърдите на 16-годишния възпитаник на Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен – Любен Личев.

lubo2
За да стигнеш до Националния отбор по математика не е никак лесно. След националния кръг на олимпиадата по математика се селектират 12-те най-добре представили се. Следват нови две контроли, след които се оформя окончателният състав от 6 човека. Това сподели пред Плевен за Плевен талантливият и скромен младеж, чиято подготовка за олимпиадата е продължила през цялата година. Според него, трудът и постоянството са двете най-важни условия за успеха.
Любен не скрива и своята благодарност към преподавателите по математика – Диана Данова и Весела Радкова. Нека припомним, че в града ни, със съдействието на Съюза на математиците в България – секция Плевен, всяка година се организират школи с външни лектори, отворени за всички желаещи да научат нещо повече. На Любен, както и на другите ни млади надежди, помага и екипът за извънкласна работа, провеждащ двуседмична подготовка. По националната програма „Грижа за всеки ученик” допълнително се осигуряват средства за развитие на школите в Плевен.

lubo1
Бронзовият медал от Международната олимпиада по математика в Колумбия не е единственото отличие за Любен Личев. Тази година той спечели и сребърен медал на Балканиадата по математика в Кипър през юни. Любопитен факт е, че последното отличие от световен форум за възпитаник на Математическата гимназия в Плевен е бронзовият медал на Евгени Димитров от Международната олимпиада по математика в Испания през 2008 година. След бакалавърска степен в Принстън, в момента Евгени е докторант в едно от най-престижните световни учебни заведения – Масачузесткия технологичен университет.
Дали ще тръгне по стъпките на своя съученик, питаме Любен, с оглед на факта, че неговото постижение вече му отваря вратите към всички топ-университе от така наречената Бръшлянова лига в Щатите. Той споделя, че иска след завършване на гимназията да продължи да се занимава с чиста математика, като се надява след години да пренесе опита и знанията си и в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: