Кой, всъщност, е скритият фаворит за шеф на Здравната каса в Плевен?

03.08.2013 19:27

Преди две седмици всичките конкурси за директори на регионалните здравноосигурителни каси бяха прекратени, след заседание на Надзорния съвет- като причина бе посочена „грешка при зададените условия за кандидатите”. Поне така обявиха от пресслужбата на НЗОК.

kasa
Припомняме, че конкурсите тогава бяха обявени за 23 от общо 28 регионални звена на здравната каса, между които и това в Плевен. Всички те бяха прекратени заради несъответствия между обявените изисквания и тези, които Надзорът е одобрил преди това, както и заради разминаване между изискванията и длъжностната характеристика за директорския пост. Изобщо липсва и регламент за начина на провеждане на конкурса в обявлението, коментираха от касата, като увериха, че грешките са уловени преди кандидатурите да бъдат разгледани.
Близки обаче, до кухнята на касата, допуснаха още тогава, че стопирането на конкурсите въобще не е случайно, като предположиха, че това е начин за печелене на време, преди управляващите партии да се разберат кой, къде и как, както се казва, ще намери полагаемото му се място.
4 бяха подадените кандидатури за шеф на касата в Плевен. В публичното и в медийното пространство обаче бяха коментирани само две – тази на досегашния шеф на касата – Мартин Митев и на бившия шеф – д-р Венци Михов. Първият, настоящ общински съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент, вторият – минаващ за човек на БСП. Това всякаш „предреши” в очите на наблюдаващите евентуалното решение на казуса.
А дали е така? Пропуснати бяха в коментарите и анализите две важни предпоставки за „избора” на шеф на касата в Плевен: вътрешното разделение в редиците на БСП в Плевен, както и „борбата на лобита и влияние” между лечебните заведения в града.
Затова, без да подценяваме професионалните качества и подготовка на третия кандидат за поста шеф на РЗОК Плевен – доктор Пенка Стефанова – асистент, Катедра “Социална и превантивна медицина, педагогика и психология” (2011 – до момента), със специализация по Икономика на здравеопазването, ще ви предложим няколко факта от професионалната и политическа биография на 4-я кандидат – педиатърът доктор Никодим Нинов, който, като че ли най-добре пасва на гореизложените от нас съображения: работещ в най-проспериращото частно лечебно заведение на територията на област Плевен, бивш кандидат за народен представител от листата на БСП на парламентарните избори през 2009-та в 15-ти Плевенски МИР.
Чакаме повторното обявяване на конкурса с интерес, за да видим, как ще се развие надпреварата на умения, професионализъм и идеи. И последно, както често ми припомня мой приятел: и никога не подценявайте „последната дума” на ДПС….
Снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: