116 от Плевен, Славяново и Бохот ползват социални услуги по проект

31.07.2013 8:33

kmet

През февруари тази година Община Плевен стартира реализацията на проект „Подкрепа за равни възможности”, на стойност 236 784 лева. След подбор и предварително участие във въвеждащо обучение, бяха селектирани 66 от 184 кандидати за доставчици на социални услуги в общността, предназначени за хора с увреждания, това съобщи на брифинг за журналисти кметът проф. Стойков. По подобен начин, след извършване на персонална оценка на нуждата от оказване на подкрепа в семейна среда, Дирекция „Социално подпомагане” класира 116 от 272 граждани в неравностойно положение, заявили желание да ползват социални услуги.
Пет месеца след началото на изпълнението, вече са назначени 46 социални асистенти и 20 домашни помощници, които в продължение на една година ще обслужват общо 116 лица с увреждания – 29 деца и 97 възрастни, на територията на три населени места. В Плевен ползвателите са 21 деца и 76 възрастни хора. В град Славяново, подкрепа ползват 5 деца и 11 възрастни, а в село Бохот потребителите са 3 деца.
За ползвателите на услуги и лицата от кръга на техните социални контакти са планирани ежемесечни консултации със социален работник. За доставчиците – социални асистенти и домашни помощници, всеки месец е предвидено включване в поддържащо обучение по метода „Интервизия” за разглеждане на типични проблемни казуси, а два пъти годишно – през 6 месеца, и участие в специализирани обучения по метода „Супервизия”.
Обучителите са доценти от Медицински университет – Плевен. За контрол по качеството на предоставяните социални услуги е разработена система за вътрешен мониторинг, като по процедура всеки месец ще се осъществяват посещения на място, в домовете на потребителите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: