От понеделник стартира проектът „Димум – античната митница на Мизия”

26.07.2013 16:46

Строителната площадка по проекта на община Белене за крепостта Димум ще бъде открита следващата седмица. Археологическият обект, както и намиращия се в непосредствена близост посетителски център на Природен парк „Персина” бяха разгледани от областният управител на област Плевен Илиян Йончев. Той бе придружен от вр.и.д.кмет на общината Момчил Спасов, който е и ръководител на проекта „Димум – античната митница на Мизия”. Кастелът се проучва активно от няколко години и все още не е толкова популярен.

dimum
Това място ме грабна със своята уникалност и затвърди мнението ми, че перспективата на Плевен и Плевенска област е в туризма, сподели Илиян Йончев. Той подчерта, че общините Гулянци, Никопол и Белене имат огромен потенциал и трябва да обединят усилията си за развитие на културно-исторически туризъм. Илиян Йончев информира, че годишно на пристанището в Никопол акостират между 80 и 100 кораба. При един добре разработен рекламен продукт гостите няма да отправят към вътрешността на страната, а ще посетят интересни места в нашата област, категоричен бе той. Това информират от Пресцентър на Областна администрация Плевен.
Кастелът Димум вероятно датира от I в. от н.е., когато тракийското селище с флотска база прераства в укрепен граничен лагер. Крепостта е претърпявала четири големи вражески нападения и два строителни периода. Керамичните материали от Димум свидетелстват, че теренът му е бил обитаван от славянобългари през ІХ-Х век. Средновековни византийски и български монети маркират наличието му и през Х-ХІV век, а археологическите находки от последния културен пласт показват, че то е съществувало без прекъсване до наши дни благодарение на последните му заселници – павликяните. През годините тук се заселват турци, власи и православни.

dimum2
Димум е обявен за паметник с национално значение през 1968 г. Сондажно проучване на терена започва през 1989г., когато е проучена част от укрепителната система на кастела и е разкрит запазен участък от около 60 метра. През кампанията 1990 г. е открита южната кула на западната крепостна порта – порта претория. След прекъсване от 17 години през 2007 г. отново започват редовни разкопки. Сред откритите предмети са бронзова статуетка на богинята Деметра (Изида), бронзова коланна тока, обеца, апликации, стъклени гривни, предмети на домашния бит , медни монети, три различни бронзови фибули, една мраморна екзагия и бронзови монети, датиращи периода – края на III в. -началото на IV в.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: