Поставят отново въпроса за АЕЦ-Белене до края на годината

23.07.2013 6:48

belene

Рестартирането на проекта АЕЦ-Белене трябва да се изведе от политическото говорене. Поставянето на въпроса сега на дневен ред само ще увеличи напрежението в обществото. Това заяви на пресконференция в Плевен настоящият депутат от БСП и няколко мандата кмет на дунавската община – Петър Дулев.
Темата коментира и бившият народен представител и вътрешен министър – Румен Петков. Според него, ресурсното обезпечаване на проекта има две страни – технологична и финансова. И докато технологичната принципно е решена, то финансовата изисква сериозно проучване на евентуалните инвеститори, при все че е ясно, че държавата няма да участва със средства от бюджета.

belene1
Мнението на Петков и Дулев е, че въпросът за отмяна на решението на предишното Народно събрание за замразяване на обекта, може да бъде поставен на дневен ред в парламента в края на годината. Дотогава социалистите ще инициират и посещение на Комисията по енергетика в Народното събрание в Белене, на мястото на площадката. Припомняме, че своята подкрепа за строежа на Централата даде няколко пъти по време на предизборната кампания и плевенският депутат от ДПС – Митхат Метин.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: