Днес е професионалният празник на пивоварите.Наздраве!

20.07.2013 6:55

Bier

Бирата е най-консумираната алкохолна напитка в света и третата по популярност след водата и чая. При умерена консумация кехлибарената течност дори е много полезна, като освен че осигурява на организма витамин Б, повишава и нивото на добрия холестерол.
За произхода, приготовлението и употребата на пиво, за времето и мястото на създаването на това питие в световната литература съществуват много публикации с различни, често противоречиви схващания. Но общото в тях е, че пивото е продукт, който съпътства развитието на културата на човека още от дълбока древност, когато той започва да задоволява потребностите си от храна и напитки, приготвяни от естествени продукти. Впоследствие пивоварството се налага като една от най-важните и атрактивни производства на всички времена.
За начало на индустриалното приготвяне на бира у нас се счита откриването на първите пивоварни фабрики веднага след Освобождението. Благодарение на ниското съдържание на алкохол кехлибарената напитка е предпочитана от много хора, тъй като консумацията й намалява стреса и подобрява настроението, действа положително при камъни в бъбреците и жлъчката, а фенолните антиоксиданти, съдържащи се в ечемика и дрождите, според някои учени намаляват риска от развитието на рак и диабет. Бирата може да се използва и като начин за набавяне на нужното количество витамини от групата В. Не трябва да се забравя обаче, че при определени условия тя може повече да навреди, отколкото да помогне.

По информация от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: